Suomen Ilmailuliiton (SIL) kevätkokous järjestettiin 20. maaliskuuta Suomen Ilmailumuseolla koronarajoituksia noudattaen sekä etäyhteyksiä käyttäen. SIL palkitsi perinteiseen tapaan ansioituneita ilmailijoita ja nyt jaettiin myös kaksi liiton kultaista ansiomerkkiä. Sääntömuutosten osalta yleisilmailu edelleenkään ei menestynyt kokouksessa. Suomen Ilmailuliiton kevätkokouksessa oli jälleen esillä sääntömuutos, jonka myötä yleisilmailu-sana tulisi mukaan SIL:n sääntöihin. Kokousta edelsi paneelikeskustelu aiheesta, jonka myötä äänestys vietiin kevätkokoukseen. Ehdotus ei kuitenkaan saanut vaadittavaa 3/4 enemmistöä äänistä ja näin ollen yleisilmailu-sana ei tule mukaan SIL:n sääntöhin. SIL:n vuoden 2020 toiminta oli haastavaa koronapandemian seurauksena, mutta esimerksi Kauhavan lentonäytös, joka siirrettiin kesäkuulta elokuulle vietiin läpi menestyksekkäästi. Toinen vuoden merkittävistä hankkeista oli käyntiin saatu SIL Eagles -nuorisohanke, jonka tavoitteena on houkutella 8-17-vuotiaita ilmailusta kiinnostuneita mukaan toimintaan. Ajankohtaisina asioina kokouksessa oli myös pääkaupunkiseudun ilmailun tulevaisuus sekä lentopaikkojen ympäristöluvat.
Elias Mayer sai kultaisen ansiomerkin numero 44. Mayer on ollut koko ilmailu-uransa aikana aktiivinen Ilmailuliitossa sekä lennokkikerhoissa. Vuosien varrella menestystä on tullut SM-kisoista 21 ja PM-kisoista kolme. Hopeasijoja on merkittävät 17 kappaletta. Mayer on edustanut Suomea yli 40 vuotta EM- ja MM- kilpailuissa. Hänen harrastuksensa jatkuu edelleen radio-ohjattujen ja siimaohjattujen taitolennokkien parissa. Mayer on toiminut pitkään mm. SIL:n lennokkikeskustoimikunnan jäsenenä. Mayerille on aiemmin vuonna 1973 myönnetty SIL:n pronssinen ansiomerkki ja vuonna 1987 hopeinen ansiomerkki. Kultainen ansiomerkki numero 45 myönnettiin Tapio Kimaselle, joka on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu purjelentäjä. Viimeisin saavutus on kesältä 2020, jolloin hän lensi vapaan kolmiolennon Suomen ennätyksen lukemilla 1021,4 kilometriä. Hän toimii aktiivina mm. Joensuun Ilmailukerhossa, jossa hän kouluttaa purjelennonopettajia sekä purjelento-oppilaita. Edellisten lisäksi hän toimii myös tarkastuslentäjänä. Kimanen on myös Finnairin entinen liikennelentäjä ja jäänyt eläkkeelle lentokapteenin tehtävistä. Kimanen työskentelee myös SIL:n purjelentotoimikunnassa ja turvallisuustoimikunnassa. Kimaselle on aiemmin vuonna 2006 myönnetty pronssinen ansiomerkki ja vuonna 2013 hopeinen ansiomerkki. SIL noudattaa kultamerkkejä myönnettäessä periaatetta, ettei merkkiä myönnetä vuosittain kuin enintään kahdelle henkilölle, jonka lisäksi kultamerkkien elossa olevien haltijoiden lukumäärä saa olla korkeintaan 15.
Kevätkokous palkitsi ansioituneita ilmailijoita Kahden vuoden välein jaettava Suomen Ilmailupatsas myönnetään siviili-ilmailun alalla tai sen hyväksi edellisten vuosien aikana ansioituneesti toimineelle. Palkinto myönnettiin vuonna 2018 reaaliaikaisen ilmatilan informaatiojärjestelmä Aviamapsin kehittäneelle Juha Lindstedtille. Palvelu on saanut myös virallista statusta Fintraffic Lennonvarmistus OY:n kanssa tekemänsä yhteistyön myötä. Aviamapsin käyttäjäkuntaan kuuluvat perinteiset ilmailulajien harrastajat, dronelentäjät sekä ilmailun ammattilaiset. Kotkanpoika-kiertopalkinto jaetaan vuosittain ilmailukerholle, jonka toiminta on ollut erityisen merkittävää. Palkinto myönnettiin Malmin tuulenkävijät -ilmailupartiolle, joka partiolippukuntana innostaa nuoria ilmailun pariin. Ilmailupartion todetaan kasvattaneen ja innostaneen ilmailun pariin alle lentoikäisiä nuoria, joista osasta kasvaa tulevia lentäjäsukupolvia. Lippukunta on myös julkaissut MMXX-merkin, jonka saa tekemällä erityisiä ilma-aktiviteetteja etänä. Pilvenveikkojen maljalla palkitaan vuosittain menestynyt alle 22-vuotias lennokkiurheilijatulokas. Palkinto myönnettiin Lauri Wahlströmille, joka suoriutui 17-vuotiaana sijalle neljä vapaasti lentävien sisälennokkien F1M Suomen Cupin aikuisten luokassa. Tämän lisäksi Wahlström voitti kansallisen F1M limited -luokan ajalla 9.20. Se kautta aikan kolmanneksi paras aika F1M limited -luokassa. Satakunnan malja myönnetään suomalaiselle purjelentäjälle vuoden aikana tehdystä parhaasta purjelentosuorituksesta tai merkittävästi muista eroavasta purjelentosuorituksesta. Palkinto myönnettiin Hannu Nurmirannalle, joka saavutti kesäkuussa 2020 kaksi Euroopan ennätystä. Nurmiranta valitiin tammikuussa 2021 myös vuoden 2020 ilmailu-urheilijaksi Urheilutoimittajain Liiton lajien parhaat -kisassa. Palkinto myönnettiin Kim Topparille, joka voitti ensimmäisissä SM-kisoissa kilpailu avauspäivän ja oli lopputuloksissa sijalla seitsemän. Toppari toimii aktiisena lennonopettajana Hyvinkään Ilmailukerhossa (Hyik). Uno Dahlin kiertopalkinto myönnetään SIL:n jäsenkerholle, joka on edellisen kalenterivuoden aikana kouluttanut suurimman määrän uusia purjelentäjiä. Palkinto myönnettiin FK Cumulukselle, jonka jäsenet hakivat vuoden 2020 aikana kolme purjelennon hopea C-merkkiä. Kaikkiaan niitä haettiin yhdeksän kappaletta. Kar-Airin kiertopalkinto myönnetään vuosittain SIL:n jäsenyhdistykselle tuloksellisesta moottorilentotoiminnasta. Vaatimuksissa huomioidaan lentotuntimäärä, lentokoulutus sekä osallistuminen yhteiskuntaa palvelemaan lentotoimintaan. Lisäksi huomiodaan kerhon lentoturvallisuusasiat. Palkinto myönnettiin kevätkokouksessa Turun Lentokerholle.
|
|||