Swedavian Visbyn lentokentällä otettiin käyttöön sähkölentokoneiden tarvitsemaa latausinfraa

SEKWH_1 (Päivittynyt 5.10. klo 16.48) Ruotsin lentokenttäyhtiö Swedia on 1. lokakuuta ottanut käyttöön sähkölentokoneiden latausinfraa Visbyn lentokentällä Gotlannissa. Kolme uutta latauspistettä otettiin käyttöön, kun ensimmäinen sähkölentokone Pipistrel Velis Electro (SE-KWH) laskeutui Visbyhyn.

"Tulevaisuudessa ilmailun tulee olla vastuullista. Olemme saavuttaneet merkkipaalun, kun toivotamme ensimmäisen sähkölentokoneen tervetulleeksi laskeutumaan ja lataamaan Visbyn lentokentälle", sanoi Swedavian Visbyn lentokentän johtaja Gunnar Jonasson.

Swedavia_Visby_infraSwedavia näkee sähkölentokonehankkeiden kehittyvän nopeasti ja ensimmäistä  kaupallista sähkölentokoneen matkustajalentoa odotetaan Visbyhyn lähivuosina. Latauspisteiden myötä Visby on nyt valmis nykypäivän sähkölentokoneiden operointivaatimuksiin.

Avauspäivänä Visbyssä lentänyt Pipistrel Velis Electro (SE-KWH) on maailman ensimmäinen tyyppihyväksytty sähkölentokone.

Uusi sähkölentokoneiden latausinfra rakennettiin eri puolille Visbyn lentoasemaa. Yksi kolmesta latauspisteestä sijaitse asematasolla Gotlannin lentokerhon läheisyydessä ja kaksi latauspistettä sijaitsee lentokentän pääasematasolla. Kaikki latauspisteet ovat käytettävissä ja ne ovat täysin maksuttomia vuosina 2021-2023.

"Seuraavissa vaiheissa keskitytään kehittämään edelleen infraa ja kaupallisia mahdollisuuksia yhdessä alueen kumppaneiden ja ilmailuteollisuuden kanssa", jatkoi Jonasson.

SEKWH_2Swedavia rahoitti nyt käyttöönotetut latauspisteet yhdessä Gotlannin kunnan ja GEABin kanssa. Osa rahoituksesta on tullut Ruotsin ympäristöministeriön Klimatklivet-ilmastoinvestointiohjelman kautta. Visbyn lentokentän sähköisen ilmailun hankkeessa ovat olleet mukana myös Tillväxt Gotland, Gotlands Besöksnäring ja Nordic Network for Electric Aviation (NEA) -verkosto.

Sähköinen ilmailu nähdään isossa roolissa ilmailun päästövähennyshankkeissa. Ruotsissa Braathens Regional Airlines (BRA) suunnittelee operoivansa sähkölentokoneilla reittiä Visbystä Tukholmaan. BRA on yksi monista lentoyhtiöistä, joilla on aiesopimus Heart Aerospace ES-19 -sähkölentokoneiden hankinnasta.

Swedavian lentokentillä on käynnissä useita muitakin sähköisen ja vastuulliseen ilmailun hankkeita, jotka valmistelevat lentokenttiä tulevaisuuden teknisiin ratkaisuihin. Åren Östersundin lentokentällä on ollut koealue sähköisille ja autonomisille ilma-aluksille vuodesta 2020 lähtien.

Uumajassa on käynnissä Pohjois-Ruotsin sähköisen ilmailun hanke, jossa tähdätään Uumajan ja Åren välisiin lentoihin. Uumajassa on käynnissä myös FAIR-hanke (Finding Innovations to Accelerate Implementation of Electric Regional Aviation), jossa on määrä tuottaa menetelmä kuvaamaan, miten sähkökäyttöisten paikallislentojen kaupallistaminen voidaan toteuttaa Merenkurkun alueella. Mukana on toimijoita Ruotsista ja Suomesta.

Päivitys 5.10. kello 16.48: Lisätty vahvistettu tieto latureiden maksuttomuudesta aina 2023 saakka.

Lue myös: