Syyria ampui alas turkkilaisen Phantom-hävittäjän - hylky paikallistettiin

F4_TurkisairforceSisällissotaan liukumassa olevan Syyrian ilmatorjunta on perjantaina ampunut ohjuksella alas Turkin ilmavoimien McDonnell-Douglas Phantom II RF-4E -hävittäjän. Kone operoi Syyrian rannikon edustalla ja ilmeisesti lensi maan ilmatilaan, koska ilmapuolustus päätti tuhota sen. Koneen hylky on sunnuntaina paikallistettu meren pohjasta.

Turkki luonnollisesti kiistää alueloukkauksen. Kone lensi merellä sekä myös Turkin ja Syyrian maarajan tuntumassa. Sen tehtäväksi kerrotaan oman maan ilmapuolustuksen tutkajärjestelmien testaamisen. Turkin mukaan aseistamaton kone olisi vahingossa käväissyt Syyrian puolella mutta olisi ehtinyt pois sieltä ennen alasampumista, joka tapahtui ilman varoitusta.

Syyrialaiset puolestaan kertovat sen tulleen matalalla ja suurella nopeudella kohti maan rannikkoa. Syyrian julkaiseman tutkatallenteen mukaan Phantom olisi ensin tehnyt pari kierrosta merialueella ja sitten suunnannut kohti Syyrian rannikkoa. Ilmapuolustuksella ei ollut tietoa koneen kansallisuudesta.

Hylky löytyi yli kilometrin syvyydestä. Kaksipaikkaisen koneen miehistön kohtalosta ei ole tietoa.

Turkin pääministeri Recep Erodgan on myöntänyt koneen menetyksen ja todennut että sitä selvitetään yhteistyössä syyrialaisten kanssa. Turkki on alueensa merkittävä sotilasmahti. Syyrialla puolestaan on venäläisvalmisteisia kehittyneitä ilmapuolustusjärjestelmiä.

Tuhottu Phantom lähti aamulla lennolleen Erhacin tukikohdasta. Turkilla on ilmeinen kiinnostus rajaseutuihin, sillä Syyrian levottomuudet ovat johtaneet laajaan pakolaisaaltoon pohjoisen naapurin alueelle.

Tältä kannalta rajan pinnassa tehty tiedustelulento ja sillä tehty suunnistusvirhe voisi olla mahdollinen selitys tapahtumalle. On myös mahdollista, että lennolla olisi testattu Syyrian ilmapuolustuksen reaktioita.

Turkin pyynnöstä NATO-maat käsittelevät asiaa tiistaina. Maa on sotilasjärjestön jäsen. Se myös pohtii mahdollisia vastatoimia alasampumiselle. Myös EU keskustelee tapauksesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton tuomitsi teon ja totesi Syyrian ajautuneen tilanteeseen, jossa se ei enää kunnioita kansainvälisiä lakeja.