(Päivittynyt 20.50) Yhdysvaltain merivoimien US Navyn Lockheed Martin F-35C -hävittäjä joutui onnettomuuteen ja putosi veteen Etelä-Kiinan merellä 24. tammikuuta. Seitsemän henkilön loukkaantumiseen ja hävittäjälentäjän heittoistuinhyppyyn johtanut tapahtumaketju sattui laskeutumisen yhteydessä lentotukialus USS Carl Vinsonilla.
US Navyn Carrier Air Wingin (CVW) 2:een kuulunut Lockheed Martin F-35C -hävittäjä on joutunut onnettomuuteen Etelä-Kiinan merellä purjehtivalla lentotukialus USS Carl Vinsonilla (CVN 70). Lentäjä pelastautui heittoistuimella ja hänet on haettiin merestä helikopterilla. Lentäjän kuntoa US Navy kuvaa vakaaksi.
Laskeutumisen yhteydessä tapahtuneessa onnettomuudessa loukkaantui seitsemän merimiestä, joista kolme evakuoitiin sairaalahoitoon Manilaan ja neljä on hoidossa lentotukialuksella. Kolme tukialuksessa hoidetuista on jo päässyt pois sairastuvalta.
US Navy tutkii tapahtuman yksityiskohtia ja siihen johtaneita syitä. Onnettomuudessa F-35C putosi USS Carl Vinsonin lentokannelta mereen. US Navy selvittää miten kone pystytään nostamaan turvaan, jotta vieraat valtiot eivät pääse tutkimaan sen stealth-ominaisuuksien salaisuuksia.
Nimitz-luokan lentotukialus USS Carl Vinson on runsas vuosi sitten valmistunut telakalta noin 17 kuukauden mittaisesta modifikaatiosta, jossa se valmisteltiin käytettäväksi uusien Lockheed Martin F-35C Lightning II -hävittäjien kanssa. Se on Yhdysvaltain ensimmäinen tukialus, jolta voi operoida neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjillä.
USS Carl Vinsonilla toimiva CVW 2 koostuu VFA-147 Argonauts F-35C -laivueesta, kolmesta F/A-18E/F Super Hornet laivueesta (Bounty Hunters, Stingers ja Golden Dragons) sekä elektronisen sodankäynnin EA-18G Growler -laivueesta (Gauntlets).
Mukana on myös E-2D Advanced Hawkey AWACS-laivue (Titans) ja CMV-22B Osprey -koneilla operoiva logistiikasta vastaava laivue (Black Nights) sekä MH-60R Seahawk helikopterilaivue (Blue Hawks). Kaikkiaan lentotukialuksella on 5000 hengen miehistö ja lentokoneita on käytössä yli 70.
US Carl Vinson saapui syyskuussa 2021 Etelä-Kiinan merelle, jossa se purjehtii ensimmäistä kertaa mukanaan uusia suorituskykyjä kuten F-35C ja CMV-22B Osprey -laivueet. Tehvänä on US Navyn mukaan ylläpitää indopasifisen merialueen vapaata ja avointa käyttöä sekä tukea alueen turvallisuutta ja vakautta.
Uutinen päivittynyt 20.50: lisätty tieto koneen päätymisestä mereen.
|
|||