USAF:n uusi häivepommikone Northrop Grumman B-21 Raider esiteltiin Kalifornian Palmdalessa

B21RA_1Northrop Grumman B-21 Raider -häivepommikone esiteltiin Kalifornian Palmdalessa Northrop Grummanin tehtailla järjestetyssä roll-out -tilaisuudessa. Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen uusi strateginen pommikone yli 30 vuoteen, ensimmäinen kuudennen sukupolven lentokone ja Yhdysvaltain ilmavoimien pommikonelaivueen uusi selkäranka.

Roll out -tilaisuus käynnistyi 3. joulukuuta kello 03.00 Suomen aikaa Yhdysvaltain kansallislaululla sekä nykyisten Yhdysvaltain ilmavoimien Boeing B-52, Rockwell B-1B ja Northrop Grumman B-2 Spirit -pommikoneiden ylilennoilla.

B21RA_KathyWard"B-21 muuttaa kaiken uuden teknologialla, aloittaen uuden ajan lentokoneiden rakentamisessa. Uuden sukupolven häiveteknologiaa hyödyntävä kone toimii pelotteena ympäri maailmaa", sanoi Northrop Grummanin  toimitusjohtaja CEO Kathy Ward.

Lyhyen puheen jälkeen uusi B-21 Raider esiteltiin kutsuvierasyleisölle Northrop Grummanin Palmdalen tehtailla. Hallin ovien avauduttua huputettu huippukone vedettiin hetkeksi hangaarin ulkopuolelle yleisön eteen.

B21RA_LloydAustin"Haluan antaaa tunnustusta heille, jotka ovat työskennelleet koneen kanssa viimeisen seitsemän vuoden ajan. Tämän seitsemän vuoden aikana kehitetyn koneen juuret johtavat tätäkin kauemmas, kun yli 80 vuotta sitten 16 Doolittle Raidersin pommikonetta nousi ilmaan tehtävälle, joka suoritettiin erittäin kaukana", sanoi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin.

"Emme lepää ennen kuin toimitamme koneen Yhdysvaltain ilmavoimille. Seuraavan kerran kun näette koneen se lentää", päätti toimitusjohtaja Ward, jonka jälkeen B-21 Raider vedettiin takaisin hangaarin suojiin ja ovet sulkeutuivat. 

Roll out -tilaisuuden vieraat näkivät B-21 Raiderin vain edestäpäin kuten aikanaan B-2:n esittelyssä. Tuolloin B-2 Spiritistä julkaistiin kuva myös suoraan ylhäältä. Alueella ei ollut lentokieltoa ja historiallinen valokuva lentävästä siivestä napattiin ylilentäneestä Cessna 172 -koneesta. 

B21RA_2Vuodesta 2015 lähtien, jolloin Northrop Grumman sai sopimuksen koneen valmistamisesta, on 8000 työntekijää Northrop Grummanilla, alan yhteistyökumppaneilla ja Yhdysvaltain ilmavoimiessa työskennellyt hankkeen parissa. Mukana on kaikkiaan 400 alihankkijaa, jotka toimivat 40 osavaltion alueella.

Uuden strategisen häivepommikoneen tyyppimerkintä B-21 kuvaa ensimmäistä 21. vuosisadan pommikonetta. Raider nimi puolestaan juontaa juurensa ja kunnioittaa historiallista Doolittle Raiders -pommikonelaivuetta, joka suoritti yllätyshyökkäyksen Japaniin toisen maailmansodan aikana ja muutti sodan kulkua. Kenraaliluutnantti James “Jimmy” Doolittle, 80 miestä ja 16 North American B-25 Mitchell -pommikonetta sai tehtäväkseen pommittaa Tokiota 16. huhtikuuta 1942. Nimi valittiin yli 2000 ehdotuksen joukosta.

B21RA_3B-21 (LRS-B, Long-Range Strike Bomber) on häiveominaisuuksilla varustettu erittäin selviytymiskykyinen, tunkeutumiskykyinen sekä pitkän kantaman omaava pommikone. Se tarjoaa uuden aikakauden suorituskykyjä ja osaamista antureiden sekä aseintegroinnin ansiosta. Tämä taistelukentällä erittäin verkottumiskykyinen vaikutuskyky on suunniteltu kaikkien puolustushaarojen tukemiseen.

Koneessa on käytetty uutta häiveteknolodiaa, uusia valmistustapoja ja materiaaleja, jotka yhdessä varmistamat sen kyvyn läpäistä uusimmat ilmatorjuntajärjestelmät. Uusi straginen pommikone on suunniteltu konventionaalisten aseiden ja ydinaseiden kuljettamiseen sekä nykyisten ja tulevien uhkien torjuntatehtäviin.

B-21 Raider on suunniteltu avoimen arkkitehtuurin järjestelmäksi, joka mahdollistaa nopeasti uuden kehittyneen ja toimintavarman teknologian integroimisen koneeseen. Se mahdollistaa tehokkaan kehityksen ja vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin ajan myötä.

B21RA_4B-21 -ohjelma jatkuu roll-outin jälkeen laajalla maa- ja lentokoeohjelmalla, jossa ovat mukana Yhdysvaltain ilmavoimien koelentokeskus ja Northrop Grumman. He varmistavat koneen suorituskyvyn ja selvittävät tarvittavat kehityskohteet. Yhdysvaltain ilmavoimat USAF on vahvistanut B-21 Raiderin ensilennon tapahtuvan vuoden 2023 aikana. Tarkempi ajankohta varmistuu vasta maakokeiden edetessä. Tällä hetkellä kaikkiaan kuuden B-21 Raiderin valmistus- ja kokoonpanotyöt etenevät eri vaiheissa.

B21_Raider_USAF_1Yhdysvaltain ilmavoimien USAF:n odotetaan tilaavan vähintään 100 kappaletta uutta Northrop Grumman B-21 Raideria. Uuden koneen hinta on ilmavoimien mukaan noin 692 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria perustuen vuoden 2022 dollareihin. Sen edeltäjän eli B-2 Spiritin hinta oli 737 miljoonaa dollaria vuoden 1997 dollareissa, mutta koko ohjelman hinta per koneyksilö oli lopulta noin kaksi miljardia dollaria. Niitä valmistettiin lopulta vain 21 koneen verran.

Tavoitteena on ollut ottaa ensimmäiset B-21 Raider -häivepommittajat käyttöön jo 2020-luvun puolivälissä. Uudet pommikoneet  on ollut määrä sijoittaa Etelä-Dakotaan Ellsworthin, Missourin Whitemanin ja Teksasin Dyessin lentotukikohtiin.

Aikanaan B-21 Raiderit tulevat korvaamaan vaiheittain nykyiset B-1B Lancer ja B-2 Spirit -koneet ja toimimaan Yhdysvaltain pommikonelaivaston selkärankana yhdessä B-52 Stratofortress -pommikoneiden kanssa.

B21_Raider_USAF_2Pääsopimuskumppani Northrop Grummanin lisäksi B-21 Raider -ohjelmassa toimivat alihankkijoina ainakin Pratt & Whitney, BAE Systems, GKN Aerospace, Rockwell Collins, Janicki Industries ja Spirit Aero Systems. Northrop Grumman on ollut aiemmin rakentanut tai ollut pääsopimuskumppani myös Boeing EA-18G Growler, MQ-4C Triton ja E-2D Advance Hawkey -hankkeissa. Yhtiön osaamista on hyödynnetty myös F-35, X-47B ja RQ-4 Global Hawk -hankkeissa.

Yhdysvallat esitteli edellisen uuden pommikoneensa B-2 Spiritin yli 34 vuotta sitten 22. marraskuuta 1988 samaisella Northrop Grummanin tuotantolaitoksella Kalifornian Palmdalessa. MH

B21RA_B52B21RA_B1BB21RA_B2

 

 

 

 

Northrop_B21

 

 

 

 

 


Lue myös: