Venäläinen taktinen pommittaja näyttäytyi Yhdysvaltain ohjushävittäjälle Mustallamerellä

su24net_forsvarsmaktenYhdysvallat on lähettänyt Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjä USS Donald Cookin Mustallemerelle, jonne se saapui 10. huhtikuuta. Lauantaina 12. huhtikuuta Venäjän ilmavoimien taktinen pommikone Sukhoi Su-24M teki useita matalia ohilentoja. Ilmeisesti lähimmillään kone lensi 150 metrissä vain 300 metrin etäisyydellä hävittäjästä.

Kylmän sodan aikana tällaiset ohilennot olivat rutiinia. Nyt läheisen Ukrainan kiristyneen tilanteen aikana kyseessä oli selvästi tarkoituksellinen viesti. Kone teki puolentoista tunnin aikana kaikkiaan 12 ohilentoa eri korkeuksilla. Alueella oli myös toinen Su-24M-kone, mutta se ei osallistunut ohilentoihin.

USS Donald Cookilta lähetettiin useita radioviestejä, joissa varoitettiin liian lähelle tulemisesta. Su-24M oli ilmeisesti aseistamaton, joten todellista vaaraa yhteenotosta ei ollut.

Amerikkalaisalusta seuraa merellä myös venäläinen fregatti. Tämä on kuitenkin normaalia toimintaa Mustallamerellä kun amerikkalainen sotalaiva on alueella.

donaldcook_net_usnavy“USS Donald Cook on enemmän kuin kykenevä puolustamaan itseään kahta Su-24-pommittajaa vastaan", muistutti aiheesta kertonut Pentagonin tiedottaja eversti Steve Warren.

Su-24M (NATO-koodinimi Fencer) on vuonna 1967 ensilentonsa tehnyt ja 1974 käyttöön otettu kääntyväsiipinen taktinen pommikone. Se ei ole varsinaisesti tarkoitettu meritoimintaan, mutta kykenee myös siihen.

USS Donald Cook (DDG-75) on Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjä. Alus on laskettu vesille 1997. Se on varustettu Aegis-tutkajärjestelmällä, joka soveltuu myös ballististen ohjusten torjuntaan.

Aluksen kotisatama on Rota Espanjassa. Parhaillaan Donald Cook on kiinnittänyt Constantan satamaan Romaniassa. T.T.