Vesivehmaalla drive-in -lentonäytös 15. elokuuta - luvassa ainakin taitolentoa ja ilmailuhistoriaa

Yleiso katsomassa Drive-in lentonäytöstä 1920 px leveä Kuva Perttu Karivalo(päivittynyt klo 13.44) Vesivehmaan lentopaikalla järjestetään 15. elokuuta 2020 Suomen ensimmäinen drive-in-lentonäytös. Ilmailumuseoyhdistys ry:n (IMY) järjestämään tapahtumaan katsomoalueille voi saapua autolla, polkupyörällä tai jalkaisin. Vesivehmaan lentopaikan toiminta käynnistyi 80 vuotta sitten.

Vesivehmaan ilmailupäivä järjestetään drive-in -lentonäytöksenä, joka on Suomen ensimmäinen ja harvinainen myös koko maailman mittakaavassa. Uudella drive-in -konseptilla toteutettava tapahtuma on suunnattu perheille sekä kaikille ilmailusta ja lentokoulutuksesta

IMG-20200625-WA0001Ilmailupäivä järjestetään lauantaina 15. elokuuta 2020 ja sunnuntai 16. elokuuta toimii varapäivänä säätilan vaihteluiden takia. Tiivis tapahtuma järjestetään kello 12-16 välisenä aikana ja varsinainen näytökseen liittyvä lentotoiminta tapahtuu kello 13–15.

Ilmailumuseoyhdistys ry:n (IMY) järjestämä Ilmailupäivä toteutetaan yhdessä Asikkalan kunnan sekä paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa. Suomen Ilmailuliiton tukisäätiö myönsi Ilmailumuseoyhdistykselle avustuksen tapahtuman järjestämistä varten.

 Tapahtumalla juhlistetaan myös Vesivehmaan lentokentän 80-vuotista historiaa. Ensimmäinen laskeutuminen Vesivehmaan lentopaikalle tehtiin 28. toukokuuta 1940. Tuolloin sinne laskeutui Ilmavoimien Fieseler Storch ST-113 -yhteisyskone, jonka kyydissä oli silloinen ilmavoimien komentaja. Sota-aikana ilmavoimat toimi myös Vesivehmaalta.

Koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi ilmailupäivän järjestäminen oli pitkään vaakalaudalla. Toistaiseksi näyttää siltä, että yli 500 hengen tapahtumat ovat elokuussa mahdollisia erityisjärjestelyin.

Vesivehmaa2020_alueVesivehmaan drive-in-lentonäytös toteutetaan siten, että näytöksen katselu tapahtuu omasta ajoneuvosta tai sen välittömästä läheisyydestä käsin.

Pysäköinti toteutetaan lentokenttäalueelle väljästi ja autoille on varattu noin 5 x 6 m pysäköintiruudut. Alueelle tulee useita rajattuja pysäköintialueita, joille kullekin voi saapua 500 ihmistä. Lisäksi tarjolla on erilliset katsomoalueet myös polkupyörällä ja jalkaisin tapahtumaan saapuville.

Lentonäytösselostukset pyritään lähettämään radioaseman kautta, jolloin niitä voi kuunnella vaikkapa oman autoradion avulla. Myös omia retkituoleja suositellaan otettavaksi mukaan. Näytösjärjestäjä kehottaa varaamaan kuulosuojaimia mukaan perheen pienimmille.

F100_AE_ilmassaLentonäytösohjelmassa on luvassa ainakin  Ilmavoimien sodan aikainen VL Viima II -koulukone, DC-yhdistyksen historiallinen Aeron ja Ilmavoimienkin entinen DC-3 -matkustajakone sekä kotimaisen siviiliosastotaitolentoryhmän ylpeys Arctic Eagles.

Torstai-iltapäivän aikana myös maavoimien ilmailu on vahvistanut osallistumisensa lentonäytökseen. Luvassa on siten operatiiviset velvoitteet huomioiden mahdollisesti NH90-helikopterin esityslento.

Järjestäjän tavoitteena on saada Vesivehmaalle kattavasti eri vuosikymmeninä lentokoulutuksessa käytettyä kalustoa, myös museota hyödyntäen, aina 1940-luvun koulukoneista tämän päivän ja tulevaisuuden
kalustoon.

F100_VLViimaToistaiseksi voimassa olevien koronarajoitusten seurauksena ilmailupäivä järjestetään ilman maanäyttelyä ja kiinteitä myyntipisteitä. Päijät-Hämeen Ilmailumuseoon ja lentokentän toimijoihin on mahdollista tutustua tapahtuman jälkeen voimassa olevien rajoitusten puitteissa.

Lentonäytösjärjestäjä pyrkii kuitenkin saamaan paikalla liikkuvia ruoan ja virvoitusjuomien myyntipisteitä, joista voi ostaa syötävää ja juotavaa poistumatta oman ajoneuvon läheisyydestä. Jokainen lentonäytösvieras velvoitetaan viemään omat roskansa pois mukanaan. Alueella on tarjolla WC-tiloja, joita voi käyttää koko tapahtuman ajan.

Tapahtumaan sisäänpääsy on ilmainen, mutta ajoneuvojen pysäköinnistä peritään maksu paikan päällä.

IMG-20200625-WA0000Järjestelyihin saattaa kuitenkin tulla muutoksia, jos koronavirustilanne muuttuu olennaisesti. Tapahtuman ohjelmaa ja tarjolla olevia palveluita päivitetään tapahtuman verkkosivuille: www.ilmailupaiva.fi

Vesivehmaan lentopaikka sijaitsee Asikkalassa noin 10 kilometrin päässä Vääksyn kuntakeskuksesta.  Lentopaikalle on matkaa Helsingistä noin 127 kilometriä ja Lahdesta noin 22 kilometriä.

Päivitys kello 13.44: Lisätty tieto maavoimien ilmailun osallistumisesta tapahtumaan.