Viro, Suomi, Yhdysvallat ja Iso-Britannia kehittävät ilmatorjunnan yhteensopivuutta Pohjois-Virossa

ITO12_ohjuslavettiMaavoimat osallistuu yhdessä Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen, Ison-Britannian ja Viron kanssa kansainväliseen Saber Strike 2022 -harjoitukseen Viron pohjoisrannikolla Tapassa 11.–17.3.2022. Kyseisen Viron ilmavoimien johtaman osaharjoituksen teemana on ilmatorjunnan yhteensopivuuden kehittäminen.

Saber Strike -harjoituksessa on mukana keskipitkän ja lyhyen kantaman ilmatorjuntajärjestelmiä ja erilaisia ilma-aluksia. Harjoituksessa kehitetään valmiutta ja johtojärjestelmien yhteensopivuutta sekä kehitetään osaamista. Harjoitusskenaariot käsittävä ammunnan lisäksi logistisia operaatioita rautateillä, alueellista huoltoa, ilmapuolustus- ja ilmahyökkäysharjoituksia.

Harjoitus käynnistyi 28. helmikuuta joukkojen siirrolla Saksan Wiesbadenista eri kohteisiin Viroon, Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Saksaan ja Tshekkiin. Kaikkiaan vuoden 2022 Saber Strike -harjoituksessa on mukana 13 000 henkilöä 13 eri maasta.

Harjoituksessa on määrä suorittaa todellisia ammuntoja Yhdysvaltain lyhyen kantaman Stryker -ilmatorjuntajärjestelmällä (Initial Maneuver Short-Range Air Defence, IM-SHORAD). Suomalaisjoukot tuovat harjoitukseen mukanaan keskipitkän matkan ilmatorjuntaan kykenevän NASAMS II FIN (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) eli ITO12-ilmatorjuntajärjestelmän. Virosta harjoitukseen on luvassa Mistral-ilmatorjuntajärjestelmä.

Suomesta harjoitukseen osallistuu varusmiehistä ja henkilökunnasta koostuva ilmatorjuntaosasto Panssariprikaatista sekä yksittäisiä henkilökunnan jäseniä Maasotakoulusta, Maavoimien esikunnasta ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta. Suomalaisen harjoitusjoukon kokonaisvahvuus on noin 65 henkilöä.

Harjoituksessa suomalainen joukko saa kokemusta ilmatorjunnan ja tulenjohdon tehtävistä kansainvälisessä toimintaympäristössä. Harjoitukseen osallistuminen tukee Suomen kotimaan puolustusta ja lisää Maavoimien joukkojen ja järjestelmien kansainvälistä yhteensopivuutta. Harjoitus mahdollistaa myös Puolustusvoimien kansainvälisen avunantoon ja vastaanottamiseen liittyvän tehtävän harjoittelun.  

Saber Strike-harjoituksia on järjestetty vuodesta 2010 lähtien ja Suomi on osallistunut harjoitukseen vuodesta 2012 lähtien erilaisilla kokoonpanoilla valtiojohdon linjausten mukaisesti. Edellisen kerran Suomi oli mukana harjoituksessa vuonna 2018.  

Saber Strike -harjoitus järjestetään Keski-Euroopan ja Baltian alueella 28.2.-18.3.2022. Mukana on Helsingin ilmatorjuntarykmentti sekä ilmatorjuntajoukkoja Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta ja Virosta. Niiden lisäksi harjoitukseen osallistuu hävittäjiä Belgiasta, Isosta-Britanniasta ja Puolasta. Virosta mukana on myös L39 -suihkuharjoituskoneita sekä M28-kuljetuskone.

Suomi osallistuu harjoitukseen kansallisen puolustuskyvyn kehittämiseksi. Harjoitukseen osallistuminen on puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2022 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. MH