VU: Venäjän Tupolev Tu-160 -pommikoneet lensivät Suomenlahtea pitkin Itämerelle

tu160_baltic_luftwaffe_250918Kaksi Venäjän ilmavoimien strategista Tupolev Tu-160 -pommikonetta lensi tiistaina 25. syyskuuta Itämerellä, kertoo Verkkouutiset. NATO:n Baltic Air Policing -operaatioon osallistuvat Saksan Luftwaffen Eurofighter-hävittäjät nousivat Viron Ämarista ilmaan tunnistamaan kansainvälisessä ilmatilassa lentäviä pommittajia.

Saksan Eurofighterit luovuttivat Itämeren yllä Tupolevien seurantavastuun Liettuassa Šiauliain tukikohdassa QRA-päivystäville (Quick Reaction Alert) Belgian ilmavoimen Lockheed Martin (General Dynamics) F-16AM Fighting Falcon -hävittäjille.,

Tupolev 160 -pommittajat (16118 ja 16117) ilmeisesti lensivät Suomenlahdelle Pietarin suunnasta ja jatkoivat sen kansainvälisessä ilmatilassa varsinaiselle Itämerelle. Siellä ne kaartoivat etelä-lounaaseen kunnes tekivät 180 asteen käännöksen Saarenmaan ja Gotlannin välisellä merialueella.

Tupolevit palasivat samaa reittiä takaisin Venäjälle ja poistuivat siellä kaakon suuntaan. Nämä arviot perustuvat Itämeren aluetta seuraavaan Twitter-käyttäjä galandecZP:n tekemiin havaintoihin ilmeisesti koneiden radioliikenteen perusteella.

NATO:n tiedottaja Matthias Eichenlaub kertoi keskiviikkona tunnistuslennoista Twitter-tilillään ja julkaisi Luftwaffen ottaman valokuvan toisesta Tupolevista lentämässä Eurofighter-hävittäjän rinnalla (otsikkokuvassa).

Itämeren kansainvälisessä ilmatilassa on runsaasti niin venäläistä kuin läntistä sotilaslentoliikennettä. Tu-160:n kaltainen pommikone on kuitenkin näillä alueilla varsin harvinainen näky.

Ääntänopeampi Tupolev Tu-160 (NATO-koodi Blackjack) on kääntyväsiipinen ja nelimoottorinen raskas strateginen pommikone. Tyyppi kykenee kuljettamaan myös ydinaseita.

Tupolev Tu-160 -koneita on käytetty Syyrian sodassa. Ensilentonsa tyyppi teki 1981 ja niitä on käytössä vielä 15 kappaletta. T.T.

Verkkouutisten juttu.