Yhdysvalloista HX-hankkeeseen vain F/A-18 Super Hornet ja F-35 Lightning II -hävittäjät

F15_eagle_usafSuomen puolustusministeriö on HX-hävittäjähankkeen tietopyyntöön liittyen saanut tiedon, jonka mukaan yhdysvaltalaiset konevalmistajat ovat päättäneet vastata vain F/A-18 ja F-35 -konetyyppien osalta. Tämä tarkoittaa seitsemästä mahdollisesta ehdokkaasta kahden eli F-15 Eagle ja F-16 Fighting Falcon -hävittäjien putoamista Hornetin korvaajaehdokkaiden listalta.

Asiasta ilmoitti kirjeitse Suomelle Yhdysvaltain puolustusministeriö. HX-hävittäjähankkeen tietopyynnön vastaukset on pyydetty toimittamaan Suomeen vuoden 2016 loppuun mennessä.

F16_KoninklijkeLuchtmachtAlunperin kun Hornetien suorituskyvyn korvaamisen selvitysryhmän raportti julkistettiin kesällä 2015, siinä mainittiin esimerkkeinä mahdollisista konetyypeistä Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Saab JAS 39 Gripen NG, Boeing F/A-18E/F Super Hornet ja Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Myöhemmin joulukuussa kerrottiin, että konevalmistajilta ainoastaan pyydetään esityksiä ratkaisuista, jotka voisivat täyttää Suomen suorituskykyvaatimukset. Tämä nosti mukaan HX-ehdokkaiksi myös Boeing F-15 Eaglen (otsikkokuvassa) ja Lockheed Martin F-16 Fighting Falconin (yllä). T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: