Ensimmäinen Royal Navyn Wildcat teki ensilentonsa

AW159_modukEnsimmäinen Englannin merivoimille toimitettava tuotantosarjan AgustaWestland AW159 Wildcat HMA.2 -helikopteri (ZZ397) on tehnyt ensilentonsa. Se on tarkoitettu korvaamaan alusten vanhat Lynx Mk.8 -kopterit. Wildcat on jatkokehitelmä pitkään palvelleesta Lynxistä, joka teki ensilentonsa jo 1971.

Englannin puolustusministeriö on tilannut uusia kaksimoottorisia Wildcat-koptereita (tunnettiin aiemmin nimellä Future Lynx) yhteensä 62 kappaletta kaupalla, jonka arvo on noin 1,6 miljardia puntaa. Koneista 28 toimitetaan Royal Navylle ja loput maavoimille.

AW159net_wildcat_agustawestlandWildcat-meritaisteluhelikopterissa on edeltäjäänsä tehokkaammat moottorit, moderni avioniikka ja jykevämpi rakenne. Uusi tutka rungon alla mahdollistaa merialueen 360 asteen valvonnan (kuva oikealla). Kopterin nokan yläpuolella on elektro-optinen sensori.

Kopteria aiotaan käyttää pintakohteita vastaan, sukellusveneiden etsintään ja torjuntaan sekä merirosvouden estämiseen. Wildcatin aseita ovat mm. Stingray-torpedot ja ovikonekivääri. Lisäksi se voi kuljettaa merivoimien tulevaa raskasta pintamaaliohjusta. Wildcat voi operoida pieniltä korvetti-luokan aluksiltakin.

AW159net_agustawestlandPalveluskäyttöön Wildcat saadaan merivoimissa vuonna 2015. Maavoimat ottaa omat kopterinsa palvelukseen jo 2014. Se aikoo käyttää huomattavasti vähemmän varusteltuja Wildcat-koptereitaan (vasemmalla) tiedusteluun ja yhteyslentoihin.