Esitys Finnairin hallituksesta tällä viikolla - uusi toimitusjohtaja talon ulkopuolelta

harrisailas_ilmarinenFinnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen vahvisti maanantaina markkinahuhut, joiden mukaan hän jättää yhtiön. Uuden toimitusjohtajan haku on vasta käynnistynyt, mutta alkaneella viikolla on luvassa esitys hallituksen jäsenistä. Yhtiökokouksen 2012 asettama nimitystoimikunta kertonee toimeksiantonsa mukaisesti valinnoistaan viimeistään perjantaina 1. helmikuuta. Hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas on mediassa arvioinut toimitusjohtajan löytyvän Finnairin ulkopuolelta.

Hallituksen puheenjohtaja Sailas on itse jo aiemmin ilmoittanut jättävänsä hallituksen puheenjohtajan tehtävän.

"Mielestäni yhtiökokouksessa vuoden 2013 maaliskuussa on hyvä hetki vaihtaa hallituksen puheenjohtajaa. Siksi olen ilmoittanut, etten enää ole käytettävissä Finnairin hallituksen jäseniä ja sen puheenjohtajaa nimitettäessä", totesi Sailas joulukuun 2012 alussa.

Sailas arvioi tiistain Kauppalehdessä, että uusi toimitusjohtaja Finnairiin todennäköisesti löytyy talon ulkopuolelta. Hänen mukaansa yhtiöstäkin löytyy johtajapotentiaalia, mutta riittävää senioriteettiä ja kokemusta kovista tilanteista vielä puuttuu.

YLE:n Aamu-TV:n haastattelussa Sailas ei myöskään uskonut, että Vehviläisen irtisanoutuminen aiheuttaisi yhtiössä johtajapaon. Hän pitää johtoryhmää erittäin sitoutuneena tehtäviinsä.

Ensimmäiset heikot signaalit toimitusjohtajan mahdollisesta lähdöstä Sailas sai jo joulukuussa. Irtisanoutumisestaan Vehviläinen ilmoitti hallituksen puheenjohtajalle sähköpostiviestillä sunnuntai-iltana.

Mahdollista on, että Vehviläisen seuraaja värvätään ulkomailta. Uudesta toimitusjohtajasta onkin julkisuudessa esitetty jo runsaasti spekulaatioita. VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro kiirehti tiistaina ilmoittamaan, että hän ei ole käytettävissä tehtävään.

Myös spekulaatioissa esiintynyt EADS:n entinen henkilöstöjohtaja, Finnairin hallituksen jäsen Jussi Itävuori vahvisti illalla Kauppalehdelle, ettei hänkään ole käytettävissä, Finnairin hallituksessa Itävuori on kuitenkin valmis haluttaessa jatkamaan.

Finnair julkistaa vuoden 2012 tuloksensa perjantaina 8. helmikuuta.

 

Harri Sailas YLE:n Aamu-TV:ssä:  Video (n. 14 minuuttia)

Lue myös: