Finnair yhtenäistää ATR-syöttöliikennekoneiden värityksen - eturunkoon maalattiin suuri Finnair-teksti

NRR_livery_4(päivittynyt kello 13.05) Finnair uudistaa osaomistusyhtiö Nordic Regional Airlinesin (Norra) ATR 72-500 -potkuriturbiinikoneiden värityskaavion. ATR-koneiden uusi Finnair-väritys tarjoaa lentomatkustajille aiempaa yhtenäisemmän matkustuskokemuksen. Koneisiin uudistetaan samalla myös matkustamot.

NRR_livery_3Ensimmäinen uusissa väreissä esiintyvä Finnairin omistama ja Norran operoima ATR 72-500 (OH-ATI) saapui Helsinki-Vantaalle Tallinnasta aamuyöllä 9. toukokuuta.

Koneen eturunkoon on maalattu emoyhtiön koneiden tavoin suuri Finnair-teksti ja ohjaamoikkunoiden ympärillä on Airbus A350 XWB-koneista tuttu musta reunus. Sivuvakaajaan on maalattu Finnairin perinteinen F-logo.

NRR_livery_1Finnair julkisti ATR 72-500 -koneiden matkustamouudistuksen marraskuussa 2018. Nyt koneet kuitenkin yllättäen maalattiin samalla, kun matkustamoon tehtiin mittava uudistus, joka kattaa istuimet, matot ja koko matkustamon ilmeen. 

Finnairin mukaan matkustamouudistuksen taustalla on halu tarjota asiakkaille entistä yhtenäisempi kokemus huolimatta siitä onko kyseessä Finnairin oma vai Norran operoima lento. Uuden maalauksen myötä matkustuskokemus yhtenäistyy entisestään.

NRR_livery_2Finnair on yksi harvoja lentoyhtiöitä, joiden syöttöliikenneyhtiö on lentänyt emoyhtiön väreistä poikkeavilla koneilla. Nyt Finnair siis seuraa muiden mallia ja Norra vaikuttaa uuden maalauskaavion perusteella häviävän taka-alalle.

Lentoa operoivan yhtiön nimi selviää matkustajalle lentolipusta tai viimeistään koneessa tehtävästä matkustamokuulutuksessa.

Norra_ATR_matkustamouudistusNyt poistumassa oleva Norran ATR-koneiden maalauskaavio esiteltiin kolme vuotta sitten toukokuussa 2016.

Tuolloin väriuudistuksessa pyrittiin Finnairin ja Norran mukaan yhtenevään linjaan Finnairin kanssa, mutta samalla sen kuitenkin haluttiin olevan riittävän erilainen. Lopputuloksessa haluttiin tuolloin pohjoiseen sijaintiin yhdistettävä yksinkertainen ratkaisu.

NRR_cabin3Nordic Regional Airlines nimi esiteltiin vuonna 2015 ja tuolloin Norrasta haluttiin tehdä nuorekas, moderni, raikas ja helposti lähestyttävä – yhtiön työntekijöiden näköinen brändi. Lentotoimintaa oli määrä tuottaa myös muille lentoyhtiöille.

Nykyisin Norra lentää edelleen kuitenkin vain Finnairin lentoja eikä sillä ole omia reittejä. Norra on Finnairin historian kahdeksas syöttöliikenneyhtiö.

Norra ATR 72Finnair omistaa Norrasta 40 prosenttia ja nykyinen enemmistöomistaja on tanskalainen Danish Air Transport (DAT).

Kaikkien kahdentoista ATR-koneen uudistamishankkeen ajaksi Finnair on vuokrannut yhden ATR-koneen ja miehistön tanskalaisen Danish Air Transportin liettualaiselta tytäryhtiöltä DOT:lta 15.4.-19.12.2019 väliseksi ajaksi. Kaikki koneet on näillä näkymin saatu uusiin väreihin vuoden 2019 loppuun mennessä.

Finnair_Historia_ATRNorran operoimat ATR 72-500 -koneet on otettu käyttöön vuosina 2007-2012.  Osalle näistä  ATR 72-500 -koneista kyseessä on jo viides eri värityskaavio, jolla niillä operoidaan. Ennen nyt uudistettua maalausta koneita on nähty kokovalkoisena sekä Norran, Flybe:n ja Finncommin väreissä.

Edellisen kerran ATR-koneita on nähty kaksissa erilaisissa Finnairin väreissä ainakin vuosina 2003 ja 2004.

ATR_Finnair_2003_1Tuolloiset Karair-yhtiön peruja olleet ATR 72-200 -potkuriturbiinikoneet siirrettiin vuodesta 2002 lähtien Finnairin virolaiseen Aero Airlines AS:n väreihin. Aeron toiminta päättyi viimeiseen lentoon tammikuussa 2008.

Edellisten lisäksi Finnairin laivastosta poistui vuonna 1990 yhtiön väreissä olleita ATR42-300 -koneita.

 Päivitys kello 13.05: Lisätty kuvia uudelleen maalatusta koneesta.
Päivitys: Lisätty maininta 90-luvun ATR-koneista.

 

NRR_cabin1

 Lue myös: