Helsinki-Vantaalle rahakoira

Tulli_rahakoira_massiHelsinki-Vantaan lentoasemalla aloittaa Tullin ensimmäinen rahakoira Massi. Rahakoirat tulevat mukaan harmaan talouden torjuntaan. Massi taitaa eurojen löytämisen ohella myös huumausaineiden etsinnän.

Tullin tehtävänä on valvoa käteisrahan kuljettamista Suomen ja EU:n ulkopuolisten maiden välisessä liikenteessä. Tehtävä perustuu kansalliseen lakiin joka täydentää asiasta annettuja EU-tason säännöksiä.

Matkustajan tulee ilmoittaa mukanaan kuljettamansa käteisvarat Tullille. Ilmoitusvelvollisuus koskee henkilöitä, jotka kuljettavat mukanaan vähintään 10 000 euron arvosta käteistä rahaa saapuessaan Euroopan yhteisön alueelle tai poistuessaan sieltä.

Massi on 2. toukokuuta 2013 syntynyt musta labradoriuros, joka tullaan kouluttamaan käteisrahan etsintään. Käteisrahan lisäksi Massi saa myös koulutuksen huumausaineiden etsintään.

Toistaiseksi Massi tutustuu uuteen laumaansa, ohjaajansa Timo Pasasen perheeseen, ja viettää pentuaikaa. Virallinen työelämään astuminen tapahtuu koulutuksen jälkeen noin vuoden päästä.

Suurin osa Tullin koirista on koulutettu huumausaineiden etsintään. Suurten yksittäisten savuke-erien etsintään koulutettuja savukekoiria Tullilla on neljä. Koirat ovat pääasiassa labradorinnoutajia, mutta Tullilla on lisäksi kaksi englanninspringerspanielia, kaksi cockerspanielia sekä neljä monirotuista koiraa. Monirotuiset ovat kultaisennoutajan ja labradorin sekä saksanseisojan ja labradorin yhdistelmiä.
  
Koirat työskentelevät päivittäin 8–12 tuntia, josta tehokasta työaikaa on kaksi–kolme tuntia. Tehokasta työaikaa ja terveyttä ylläpidetään tarjoamalla koiralle sopivassa suhteessa työtä, lepoa, laadukasta ravintoa, monipuolista liikuntaa ja yleistä huolenpitoa.

Tulli tekee yhteistyötä myös kansainvälisesti. Tullin koiranohjaajat vierailevat usein muissa EU-maissa, ja juuri tällä hetkellä Suomen tullissa on työvierailulla kaksi Tanskan Tullin rahakoiranohjaajaa rahakoirineen. Heiltä Tulli on jo saanut erinomaista tietoa rahakoiratoimintaansa varten.