Lähes 500 km kuumailmapallolla - uusi komea SE

markkusipinen_europeans2007deMarkku Sipinen on lauantaina tehnyt kuumailmapallojen pituuslennon uuden Suomen ennätyksen 498 kilometriä. Tähän tarvittiin 11 tuntia 11 minuuttia. Lentoonlähtö tapahtui jäältä Rovaniemellä kello 7.44  ja lasku tehtiin illansuussa kello 18.55 kylätielle Vaskivedellä. Käytössä lennolla oli Ultramagic S-130 -pallo (OH-IOO).

Ennätyslento tehtiin 23. maaliskuuta enimmäkseen kirkkaassa säässä ja pääosin noin 1,5 kilometrin korkeudella. Suurin lennolla mitattu korkeus oli 2700 metriä. Suurin nopeus oli Perämeren rannikolla lennetty 65 km/h. Lasku tapahtui aiottua lännemmäksi Virtain kaupungin Vaskiveden kylään Pirkanmaalle.

Kuumailmapallo etenee tuulen mukana, mutta sitä voi jossain määrin ohjata hyödyntämällä eri korkeuksissa usein eri suuntiin vieviä ilmavirtauksia. Ennätys edellytti tarkkaa sään ennakkoarviointia sekä lukuisia maaavustajia niin lähtö- kuin laskupaikoillakin.

Tikkakoskelta kotoisin oleva Markku Sipinen on pitkän linjan kuumailmapallolentäjä ja kilpapilotti. Hänen vuodesta 1989 toiminut Aeronaut-yrityksensä on toiseksi vanhin alallaan Suomessa. Se on myös espanjalaisen Ultramagicin edustaja maassamme.

Suomen ennätyksen virallistaa hakemuksen perusteella Suomen Ilmailuliitto, joka toimii kansainvälisen ilmailuliitto FAI:n edustajana maassamme. Aiemman Suomen ennätyksen lensivät 30. maaliskuuta 2008 Matti Oikarinen pällikkönä ja Jani Länkinen Kälviältä Sodankylän Puljunperään OH-AKL:llä. Aikaa kului 7 tuntia 5 minuuttia ja matkaksi mitattiin 430,21 km.

 

Markku Sipisen kertomus SE-lennosta: Aeronaut.fi

Markku Sipisen radiohaastattelu: YLE Areena