Pasazer.com spekuloi: LOT vuokraamassa Boeing 787 Dreamlineriä Finnairille?

LOT787_boeingPuolalainen lentomatkustamiseen keskittyvä Pasazer.com-nettisivu kertoo, että Finnair olisi vuokraamassa wet lease -sopimuksella Boeing 787 Dreamliner -koneen LOT-lentoyhtiöltä. Jutun mukaan se korvaisi Finnairin Airbuseja sillä aikaa, kun niihin vaihdetaan uudet business-luokan Full Flat -istuimet. Tietolähdettään Pasazer ei paljasta mutta kertoo sen olevan epävirallinen.

Puolalaistietojen mukaan yksi LOT:n vastaanottamista uusista 787-koneista lentäisi Finnairin Helsinki - New York -reitillä sillä aikaa kun yhtiön omat Airbus-koneet vuorollaan ovat huollossa saamassa uudet istuimet.

Pasazer.com-sivun tietojen mukaan Dreamliner tulisi tähän käyttöön jo joulukuussa. Sopimusta ei kuitenkaan olisi vielä allekirjoitettu.

Kone tulisi wet lease -sopimuksella eli miehistön kera. Finnairilla ja sen matkustamohenkilökuntaa edustavalla SLSY:llä on ollut kiistoja juuri New Yorkin lentojen henkilökunnasta. Toteutuessaan sopimus toisi Finnairin reiteille myös puolalaista henkilökuntaa. Finnairin laivastossa ei ole 787-koneita joten matkustamohenkilökunta pitäisi kouluttaa siihen erikseen.

LOT:n Dreamlinerit kuljettavat 252 matkustajaa kolmessa luokassa. Liikemiesluokassa on tarjolla 18 lie-flat -istuinta (leveys 23"), joiden määrä on vähemmän kuin Finnairin A330-koneissa. Premium economy -luokassa tarjolla on 21 istuinta (leveys 19,5") ja turistiluokassa 213 istuinta joiden leveys on vain 16,9 tuumaa. Istuimet ovat turistiluokassa 3-3-3 konfiguraatiossa istuinvälillä 32 tuumaa. Kilpaileva valmistaja Airbus on omalta osaltaan alkanut markkinoida 18 tuumaa leveitä istuimia minimivaatimuksena kaukoliikenteessä.

Puolan lippulaivayhtiöllä on laivastossaan nyt viisi kappaletta Dreamlinereita ja tilauksessa on vielä kolme. Koneiden käyttöaste ei ole tällä hetkellä paras mahdollinen. LOT aloitti syyskuussa verkostonsa karsimisen saadakseen yhtiön tuloskuntoon. Se vetäytyi samalla myös Helsingin ja Varsovan väliseltä reitiltä.

Pasazer on ainakin siinä oikeassa, että Finnair on vaihtamassa A330- ja A340-koneidensa business-luokan istuimet täysin vaakatasoon kääntyviksi ns. Full Flat -penkeiksi. Asennukset tehdään tammi-syyskuussa 2014. Osassa koneista sellaiset on jo asennettuna. Kolmeen A340-koneeseen niitä ei tule, koska ne poistuvat ensimmäisinä kun uudet A350XWB-koneet tulevat laivastoon (lue tarkemmin alla olevasta juttulinkistä).

 

Pasazer.com: Dreamliner LOT-u poleci dla Finnaira

Lue myös: