Silver Jets tuo kaksi Fouga Magisteria Kaivopuiston lentonäytökseen

TU_la_Fouga_1Taitolentoryhmä Silver Jets osallistuu Kaivopuiston lentonäytökseen 9. kesäkuuta 2017 kahden historiallisen Fouga Magister -suihkukoneen voimin. Koneella on tärkeä merkitys Ilmavoimien historiassa - sen siivillä Ilmavoimat siirtyi lopullisesti suihkukoneiden aikakaudelle.

Ranskalainen Fouga CM 170 Magister -suihkuharjoituskone valittiin Suomen Ilmavoimien koulukoneeksi vuonna 1958. Koneen myötä Ilmavoimat siirtyi lopullisesti suihkukoneaikaan - kolmenkymmenen vuoden palvelusaikansa aikana Fouga Magisterilla koulutettiin laajasti niin varusmiehiä kuin kantahenkilökuntaakin, lentäjiä ja teknistä henkilökuntaa.

Konehankinta merkitsi myös tärkeää piristystä suomalaiselle lentokoneteollisuudelle - valtaosa 80 Fouga Magisterista rakennettiin lisenssillä Valmetin tehtaalla Kuorevedellä.

Ilmavoimien luovuttua konetyypistä vuonna 1988, joitakin Fouga Magistereita päätyi siviiliostajille Suomessa ja ulkomailla.

Nykyään Suomessa on kaksi lentokelpoista Fougaa, joilla lentää vuonna 2014 perustettu Silver Jets -taitolentoryhmä, joka ylläpitää vapaaehtoisvoimin Ilmavoimien lentävää perinnettä.

”Osastolentomme Kaivopuistossa on kunnianosoitus 100 vuotiaalle Suomelle ja suomalaisille”, kertovat FM-37 (OH-FMA) miehistö Ari Tolonen ja Risto Viljanen sekä FM-51 (OH-FMM) miehistö Ari Saarinen ja Pentti Kopiloff.

Kaivopuistoon odotetaan jopa 9. kesäkuuta jopa 100 000 katsojaa

Kaivari_2017_1Kaivopuiston lentonäytöksellä juhlistetaan satavuotiasta Suomea. Tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Kyseessä on näyttävä suurtapahtuma, joka on voittoa tavoittelematon, maksuton ja avoin kaikille.

Maalle, merelle ja ilmaan levittäytyvä Kaivopuiston lentonäytös noussee Suomi 100-juhlavuoden suurimmaksi yksittäiseksi tapahtumaksi. Tapahtumalle odotetaan jopa yli 100 000 katsojaa.

Lue myös: