Transavian kapteeni ei päässyt ohjaamoon - perämies nukkui

Transavia Boeing 737 PH-HSATransavian lennolla tapahtui vaaratilanne, kun kapteeni ei lennon aikana päässyt palaamaan ohjaamoon. Perämies oli nukahtanut 2,5 tunnin lennon jälkeen ohjaamoon.

Vaaratilanne tapahtui syyskuussa 2012, kun perämies oli nukahtanut Boeing 737-800-koneen ohjaamoon kesken lennon Hurghadasta Amsterdamiin. Lennon HV-457 kapteeni oli hetkeä aiemmin poistunut ohjaamosta koneen WC-tiloihin. Kapteenin pyrkiessä takaisin ohjaamoon perämies ei vastannut sisäpuhelimeen. Ohjaamon ovi avattiin matkustamohenkilökunnan avulla ja perämies löydettiin nukkumasta.

Transavia on Air France - KLM:n tytäryhtiö, joka operoi itsenäisesti usealta lentokentältä Hollannista ja Ranskasta. Yhtiö operoi pääsääntoisesti lomalentoja.

Vaaratilanne tuli julkisuuteen Hollannin onnettomuustutkintakeskuksen OVV:n (Onderzoeksraad Voor Veiligheid) neljännesvuosittaisesta raportista.

Lentäjiä edustava ECA on ollut huolissaan lentäjien väsymyksestä ja vastustaa uusia EU:n työ- ja lepoaikasäännöksiä. Uudet FTL-säännöt mahdollistavat lentämisen jopa 22 tunnin valvomisen jälkeen. ECA:n viimevuotisen kyselyn mukaan neljä kymmenestä lentäjästä on nukahtanut ohjaamoon.