Vuosi 2019 toi Suomeen kuusi uutta lentokapteenin arvonimen saanutta henkilöä

presidenttiTasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi presidentin esittelyssä 19. joulukuuta 54 arvonimeä. Niiden joukossa oli yksi uusi lentokapteenin arvonimi. Kyseinen tunnustus voidaan hakemuksesta myöntää ansioituneelle ilmailun parissa työskentelevälle tai sitä harrastavalle. Kyseessä on jo vuoden 2019 kuudes myönnetty lentokapteenin arvonimi, sillä toukokuussa tämän arvonimen sai viisi henkilöä.

Joulukuussa 2019 tasavallan presidentti myönsi yhden lentokapteenin arvonimen. Sen sai Pasi Kallio, joka on entinen lennonjohtaja ja Finnairin entinen liikennelentäjä Porista. Nykyisin Kallio toimii lentokoulutusta antavan ja tilauslentoja välittävän Porin Lentotilaus Oy:n toimitusjohtajana ja koulutuspäällikkönä.

Presidentti Niinistö myönsi aiemmin vuoden 2019 aikana eli 15. toukokuuta kaikkiaan 83 uutta arvonimeä. Tuolloin lentokapteenin arvonimen sai viisi henkilöä.

Raimo Makkonen on entinen konsernijohtaja ja tekniikan lisensiaatti Keravalta. Makkonen on toiminut mm. Suomen Ilmailuliiton puheenjohtaja 1990-luvulla sekä myöhemmin Suomen Ilmailumuseosäätion hallituksen puheenjohtajana. Nykyisin hän toimii Suomen Ilmailuliiton tukisäätiön hallituksen puheenjohtajana.

Juha Ritaranta on liikennelentäjä Keravalta. Hän on toiminut mm. Fokker 28 -suihkukoneessa lentokapteenin tehtävissä Air Botnialla. Suurimman osan urastaan Ritaranta on kuitenkin toiminut  liikelentoyrityksissä kuten Jetflitella ja Airfix Aviationilla. Näistä jälkimmäisessä hän toimi myös pääohjaajan tehtävissä. Konetyyppeinä liikelentopuolella Ritarannan komennossa on ollut mm. Falcon 900 ja Global Express. Lentokokemusta hänellä on yli 40 vuoden ajalta.

Seppo Salpakari on entinen ilmavoimien lentäjä ja toimitusjohtaja sekä lennonopettaja Lappeenrannasta. Hän on toiminut mm. Lappeenrannan ilmailuyhdistyksen puheenjohtajana.

Pertti Vaskelainen on entinen ilmavoimien toimiupseeri ja yliluutnantti Rovaniemeltä.

Jorma Talvinen on lentäjä ja insinööri Helsingistä. Hän tarjoaa toiminimensä Aviation Consultant Jorma Talvinen kautta ilmailualan konsultointia ja lentokoulutusta. Hän on toiminut aktiivisesti mm. Vaasan lentokerhossa.

Ensimmäiset lentokapteenin arvonimet saivat 1934 Aeron lentäjät Gunnar Lihr ja Ville Leppänen. Nyt lentokapteenin arvonimiä on myönnetty Lentoposti.fi:n laskelmien mukaan 114 kappaletta. Kaiken kaikkiaan arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien yli 14 000.