Yli viikko sitten törmänneiden Merijalkaväen CH-53E-kopterien miehistöt yhä kateissa

ch53E_usmarines_CplTylerAAndersenKaksi Yhdysvaltain merijalkaväen raskasta Sikorsky CH-53E -kuljetushelikopteria törmäsi toisiinsa harjoituksissa 14. tammikuuta. Onnettomuus sattui yöaikaan merialueella Havaijin saarten edustalla. Koptereissa oli yhteensä 12 merijalkaväen sotilasta. Etsinnöistä huolimatta yhtään heistä ei ole toistaiseksi löydetty.

Sikorsky CH-53E Super Stallion -kopterien yksikkö on Marine Heavy Helicopter Squadron 463, 1st Marine Airwing. Niiden kotitukikohtana toimii Marine Corp Base Hawaii.

Kopterit olivat merellä harjoituksissa kun onnettomuus sattui Waimean lahdella Oahun saaren edustalla. Varmaa tietoa tapahtumista ei ole, mutta törmäys vaikuttaisi todennäköiseltä syyltä kahden kopterin kadotessa. Merestä on löydetty toistaiseksi erilaista rojua ja neljä tyhjää pelastuslauttaa.

Rannikkovartiosto on luopunut etsinnästä kun selvisi ettei toivoa pelastuneiden löytämisestä enää ole. Merijalkaväki jatkaa kopterien ja vainajien paikallistamista.

Meren pohjasta  noin sadan metrin syvyydestä on löytynyt erilaisia koptereihin kuuluneita osia. CH-53E-koptereissa ei ole liikennekoneista tuttuja lennontallentimia.

Miehistöjen jäsenet on nyt julistettu kuolleiksi. Heille järjestettiin perjantaina muistotilaisuus MHH 463:n kotitukikohdassa. Havaijin kuvernööri on määrännyt osavaltiossaan liput puolitankoon viideksi päiväksi 22. tammikuuta alkaen.

Sikorsky CH-53E Super Stallion teki ensilentonsa 1974. Se kehitettiin aiemmasta 1966 ensilentonsa tehneesta CH-53 Sea Stallionista lisäämällä kolmas moottori.

Uusi tuotantoversio, monin tavoin modernisoitu Sikorsky CH-53K King Stallion teki ensilentonsa lokakuussa 2015. Stallion on suurin Yhdysvalloissa käytössä oleva sotilaskopteri. T.T.

Lue myös: