Etelä-Koreaan, Japaniin, Kiinaan ja Thaimaahan voi matkustaa rajoituksetta 27.7. alkaen - sisärajavalvonta jatkuu

Raja_linjastotValtioneuvosto päätti 23. heinäkuuta palauttaa sisärajavalvontaa uudelleen käyttöön Suomen ja Itävallan, Slovenian ja Sveitsin väliseen liikenteeseen. Samalla myös osa ulkorajaliikenteen rajoituksista puretaan ja matkailu sallitaan rajoituksetta mm. Etelä-Koreaan, Kiinaan, Thaimaahan ja Japaniin. Kyseiset muutokset tulevat voimaan 27. heinäkuuta.

Suomi palauttaa sisärajavalvonnan uudelleen käyttöön Suomen ja Itävallan, Slovenian ja Sveitsin väliseen liikenteeseen. Lisäksi sisärajavalvontaa jatketaan Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin välisessä liikenteessä, aiemmin sisärajavalvonnasta vapautettua huvialusliikennettä lukuun ottamatta. 

Hallitus on aiemmin todennut, että purettuja rajoituksia voidaan tarvittaessa palauttaa, jos epidemiatilanne pahenee merkittävästi jossakin maassa. 


Osa ulkorajaliikenteen rajoituksista puretaan 

Euroopan unionin neuvosto hyväksyi 30.6. suosituksen eli ns. vihreä listan mukaisen rajaliikenteen rajoitusten purkamisesta EU:n ulkopuolisten maiden (kolmansien maiden) osalta. Neuvosto suosittaa, että jäsenvaltioiden olisi purettava ulkorajoilla rajoitukset koordinoidusti ja vaiheittain. Suomen ja vihreällä listalla olevien maiden välinen liikenne avataan tietyin rajoituksin, jos listalla olevan maan tartuntojen määrä on enintään 8 tapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Kriteerin täyttäviä maita ovat Etelä-Korea, Georgia, Japani, Kiina, Ruanda, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Uusi-Seelanti. Suomen ja näiden maiden välisessä liikenteessä sallittiin 13.7. alkaen näissä maissa asuvien työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne, ja 27.7. alkaen Suomen ja näiden maiden välinen liikenne sallitaan rajoituksitta.

Kiinan osalta kuitenkin edellytetään neuvoston suosituksen mukaisesti, että EU:n neuvosto vahvistaa vastavuoroisuuden riittävän toteutumisen. 

Edellämainituista maista ainakin Etelä-Korea, Kiina ja Japani vaativat maahansaapuvilta erilaisia toimia, kuten 14 vuorokauden mittaisen karanteenin noudattamista.

Myös Algerian ja Australian asukkaiden osalta ulkorajaliikenteen rajoituksia lievennettiin 13.7., mutta viimeisimmän epidemiologisen arvion perusteella maat eivät enää täytä hallituksen asettamaa kriteeriä. Algerian ja Australian osalta ulkorajaliikenteen rajoituksia tiukennetaan siksi uudelleen.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset on aiemmin poistettu Suomen ja Andorran, Kyproksen, Irlannin, San Marinon ja Vatikaanin välisestä liikenteestä. Suomen ja näiden Schengen-alueen ulkopuolisten maiden välinen liikenne on rajoituksitta sallittua.


Lentoliikenteen kauttakulussa rajoituksia 

Lentoliikenteen kauttakulun osalta valtioneuvostoa täsmentää,  että sallittua on vain säännöllisen reittiliikenteen kauttakulku. Esimerkiksi yksityislento kauttakulkutarkoituksessa ei ole sallittua siltä osin kuin sisä- tai ulkorajaliikenteen rajoitukset ovat voimassa.

Näin ollen esimerkiksi liikesuihkukoneiden tankkausvälilaskut Suomeen eivät olisi sallittujen listalla.