Kaikki EU-jäsenvaltiot ovat kieltämässä Venäjän lentoyhtiöiden toiminnan ilmatiloissaan

OH-LWH_170122Useat eri lähteet kertovat EU:n yhtenäisestä linjasta, jonka mukaan kaikki loputkin jäsenvaltiot ovat kieltämässä venäläisten lentoyhtiöiden toiminnan alueellaan. Yhdysvaltalaisen Fox Newsin toimittaja on saanut lausunnon Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläältä, jonka mukaan Suomi seuraa asiassa muita EU-maita. Lufthansa ja KLM keskeyttivät lennot Venäjälle.

Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Mikko Hautala on Fox Newsin toimittajan Jacqui Heinrichin haastattelussa kertonut Suomen lähettävän materiaalia Ukrainaan ja valmistautuvan EU:n linjan mukaisesti sulkemaan ilmatilansa venäläislentoyhtiöiltä.

Venäjä on toiminut odotetusti ja on vastavuoroisesti kieltänyt lentokiellon asettaneiden valtioiden lentoyhtiöiltä pääsyn Venäjän ilmatilaan. Toimella olisi merkittävä vaikutus koronapandemiasta toipuvalle Finnairille, jonka Aasian-reittilennot kulkevat pääsääntöisesti Venäjän ylitse.

Mahdollinen kiertoreitti pidentäisi lentoaikaa ja nostaisi sitä kautta polttoaineen kulutusta sekä miehistökustannuksia. Pidentynyt lentoaika ei enää mahdollistaisi myöskään tehokasta koneiden käyttöä eli edestakaista operaatiota samalla koneella 24 tunnissa. Kustannusnousu ei kenties enää mahdollistaisi myöskään kannattavia lentoja.

Operatiiviset syyt voisivat myös rajoittaa kaksimoottorikoneiden käyttöä pohjoisella reitillä Suomesta kohti Japania. Finnairin käyttämillä A330- ja A350 -laajarunkokoneilla tulee olla yksimoottoritilanteita varten varalentopaikkoja matkan varrella. Esimerkiksi ns. 180 minuutin ETOPS-operoinnissa tällaisen lentopaikan tulisi olla kolmen tunnin lentomatkan päässä yhdellä moottorilla lennettäessä. Airbus A350-koneille on saatavissa myös pidempi 370 minuutin ETOPS-operointimahdollisuus.

Ensimmäisenä venäläistoimijoiden ilmailun Europassa alueellaan kielsi Iso-Britannia. Sen jälkeen lentorajoituksia ovat ottaneet käyttöön Puola, Tshekki, Romania, Bulgaria, Slovenia ja Baltian maat. Venäjä on vastannut omilla lentokielloillaan välittömästi rajoitusten tultua voimaan. Se noudattanee samaa valitsemaansa linjaa myös uusia kieltoja vastaan. Edellämainittujen valtioiden lisäksi Ukraina on kieltänyt lennot venäläistoimijoilta jo vuonna 2014.

Venäjän ilmailuviranomainen Rosaviatsia ilmoitti myöhään illalla asettavansa vastavuoroisesti lentokiellot myös Latvian, Liettuan, Slovenian ja Viron lentoyhtiöille ja näissä valtioissa rekisteröidyille ilma-aluksille. Niiltä estetään lennot Venäjän ilmatilan ylilentojen osalta, jonka lisäksi lentoja ei sallita kohteisiin Venäjällä.

Myös saksalainen Lufthansa ilmoitti 26. helmikuuta ettei se käytä Venäjän ilmatilaa seuraavaan seitsemään päivään. Lennoilla olevat Lufthansan koneet suuntaavat pois Venäjän ilmatilasta. Esimerkiksi lauantai-illan Lufthansan lento Helsinki-Vantaalta Müncheniin kiersi Kaliningradin ilmatilan 26. helmikuuta. Lufthansa on myös keskeyttänyt lentonsa kohteisiin Venäjällä.

Saksan liikenneministeriö tiedotti ministeri Volker Wissingin tukevan Saksan ilmatilan sulkemista venäläiskoneilta ja on käskenyt varautumaan siihen.

Useiden eri lentoyhtiöiden Venäjälle suunnanneet koneet ovat kääntyneet takaisin kohti lähtökenttiä lauantain aikana. Näin tapahtui mm. KLM:n Moskovan ja Pietarin lennoille.

KLM ilmoitti lauantain aikana päättäneensä keskeyttää kaikki lennot Venäjälle seuraavan seitsemän päivän ajaksi. KLM ei kyseisenä aikana lennä myöskään Venäjän ilmatilan kautta muihin kohteisiinsa. Syyksi KLM täsmensi EU:n määräämät pakotteet, jotka vaikuttavat myös lentokoneen varaosien ja huoltojen saatavuuteen Venäjällä.

Deutche Wellen mukaan useita lentoja kohtaan on tehty perättömiä pommiuhkauksia. Vastaavia satoja pommiuhkia on kohdennettu myös rakennuksiin, silloille ja metroasemille eri puolilla Moskovaa.

DW: Russia: Wave of false bomb threats targets Moscow