Kesän päälentonäytös viikonloppuna Turussa - Turkish Stars saapui vasta tänään

tas15_karttaSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään tänä vuonna Turun lentoasemalla 6.-7. kesäkuuta. Pääesiintyjänä on Tampere-Pirkkalaan tukeutuva Turkish Stars -taitolentoryhmä NF-5-koneineen. Luvassa on myös Suomen, Ruotsin ja Norjan Cross Border -harjoitusten F/A-18, JAS 39 ja F-16 -muodostelma. Lisäksi nähdään Suomen väreissä lentävä historiallinen MiG-15.

Turun lentonäytöksissä on vuosien varrella nähty kansainvälisten sotilastaitolentoryhmien huippuja. Vuonna 1992 esiintyi F/A-18 Horneteilla hävittäjähankintaan sopivasti liittyen US Navyn Blue Angels. Uutisiin nousi silloisen puolustusministeri Elisabeth Rehnin pääsy takapenkille kaksipaikkaiseen F/A-18-koneeseen.

turkish_stars_wikimedia_konflikty_plSeuraavaksi vuonna Turun lentoaseman yllä vuonna 2000 nähtiin Alphajet-suihkuharjoituskoneilla lentävä Ranskan Armeé de l'airin Patrouille de France. Viimeksi 2011 USAF:n Thunderbirds lensi Turussa F-16-hävittäjillä.

Turkish Starsin ohella Turun taivaalla nähdään yhteensä kuusi taitolentoryhmää. Itsestään selvästi mukana on Ilmavoimien oma Midnight Hawks. Lisäksi näytökseen osallistuvat Baltic Bees, Tuulia Team ja Saab Safari -ryhmät.

Suomalaisen taitolennon Grand old manin Seppo Saarion perintöä vaalii harrasteilmailijoiden Arctic Eagles. Ryhmän kaikki kolme kaksitasoista konetta ovat Saarion rakentamia.

MiG15UTI_Suomi_Karivalo_1Turkish Stars (Türk Yıldızları) lentää Kanadassa valmistettuilla Northrop NF-5 Freedom Fighter -hävittäjillä. Turkki hankki ne Hollannista, joka luopui tyypin käytöstä.

Koska Turun kiitotie 08/26 on vain 2500 metriä pitkä, se ei hätätilanteissa riitä ryhmän koneille, jotka tarvitsevat 3000 metriä asfalttia. Jos NF-5 menettäisi toisen moottorinsa, koneen hydrauliikka ja sen seurauksena jarrut eivät toimisi normaalisti.

Lyhyempääkin kiitotietä voisi käyttää, jos siltä löytyisi NF-5:lle soveltuva jarruvaijeri tai pysäytysverkko. Turussa sellaisia ei kuitenkaan ole asennettuna.

Turkish Stars lentääkin esityksilleen Turun taivaalle Tampere-Pirkkalan -lentoasemalta, josta löytyy Ilmavoimien varustukseen kuuluva pysäytysvaijeri ja -verkko. Northrop NF-5 Freedom Fighter -koneita ei siten nähdä Turun kentän maanäyttelyssä.

Lisää mutkia ryhmän matkaan toi se, että yhdelle siirtolennolla olleista Turkish Starin NF-5 hävittäjistä sattui keskiviikkona generaattorihäiriö Unkarin päällä. Kone meni laskuun Unkariin tarkistamaan tilannetta.

CB_muodostelmaMuut Turkish Starin NF-5-hävittäjät lensivät suunnitelman mukaan Malborkiin Puolaan tankkaamaan. Ryhmä  teki päätöksen jäädä sinne odottamaan Unkarista saapuvaa konetta. Siksi Turkish Stars saapuukin Suomeen tänään torstaina  hieman puolen päivän jälkeen

Pirkkalaan laskeutui jo keskiviikkona ryhmän tukikoneena toimiva Lockheed Martin C-130 Hercules Kaksi muuta avustavaa Turkin ilmavoimien C-160 Transall -kuljetuskonetta menivät myös yöksi laskuun Malborkiin. Nekin saapuivat tänään Pirkkalan.

Ennakkosuunnitelman mukaan Turkish Stars lentäisi Pirkkalan kentältä ensimmäisen tutustumis- ja harjoituslentonsa Turun lentoaseman ylle torstaina iltapäivällä.

Turussa nähdään maanäyttelyssä jo nyt myös Ilmavoimien 2020-luvulla ajankohtaiseksi tulevasta Hornet-korvaajatilauksesta kilvoittelevia lentokonevalmistajia. Mukana omilla osastoillaan ovat Saab, Eurofighter ja Lockheed Martin. Lentokouluttaja Patria tuo paikalle Hawk-simulaattorin.

Uusin lisäys konelistalle julkistettiin torstaiaamuna. Yhdysvaltain Ilmavoimien (USAF) tuo paikalle nelimoottorisen Boeing KC-135R Stratotanker -ilmatankkauskoneen.

Sen siipien kärkiväli on 40 metriä, joten KC-135 on selkeästi näytöksen toiseksi suurin ilma-alus, jääden toiseksi vain Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskoneelle. +TT+

Päivittynyt 14.00: lisätty Turkish Starsin saapumisaika