Matalan riskin maaluettelo päivitettiin 9.8. - Suomeen voi saapua helpommin 20 eri maasta tai alueelta

Koronaliivi_1Valtioneuvosto päivitti listaa valtioista, joista  Suomeen saapuminen ilman tartuntatautilaissa säädettyjä terveysturvallisuustoimenpiteitä on mahdollista. Asetusmuutos tuli voimaan 9. elokuuta 2021. Listalla ovat maat tai alueet, joissa ns. ilmaantuvuusluku on alle 10/100 000 asukasta kahden viikon aikana.

Henkilöiltä, jotka saapuvat Suomeen maasta tai alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä, ei edellytetä todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista tai covid-19-testiä. 

Asetukseen on tehty muutoksia muuttuneen epidemiatilanteen myötä. Asetuksesta poistettiin Islanti, Israel, San Marino, Singapore ja Slovakia, joissa epidemiatilanne on huonontunut.

Samalla asetukseen lisättiin Albania, Bosnia-Hertsegovina, Romania ja Unkari, joissa epidemiatilanne on entistä parempi. 

Valtioneuvoston asetuksen mukaisia maita, joista Suomeen saapuvilta ei edellytetä testiä tai todistusta, ovat Albania, Australia, Bosnia-Hertsegovina, Hongkong, Kiina, Macao, Puola, Romania, Taiwan, Unkari, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat.

Näissä maissa covid-19-tapausten kahden viikon ilmaantuvuus on alle 10 sataatuhatta asukasta kohden. 

Asetusta muutetaan epidemiatilanteiden muuttuessa. MH