Rannikkolaivasto harjoittelee ilmapuolustusta - tukikohtien yllä lentokoneita ja helikoptereita

ito13_merivoimatRannikkolaivasto harjoittelee ilmapuolustusta tukikohdissaan Pansiossa ja Upinniemessä keskiviikkona 31. tammikuuta. Harjoituksen aikana laivastotukikohdissa nähdään poikkeuksellista lentotoimintaa. Maalitoiminnasta vastaavat Ilma- ja Maavoimat.

Lentoliikenne alkaa keskiviikkona aamuyhdeksältä, jolloin tukikohtien ympärillä Turun Pansiossa ja Kirkkonummen Upinniemessä lentää NH90- tai MD500 -helikoptereita ja Valmet L70 Vinka -alkeiskoulutuskoneita.

Iltapäivällä toimintaan osallistuvat myös Pilatus PC-12 -yhteyskoneet ja BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneet. Harjoituksen lentotoiminta päättyy kello 15 mennessä.

Helikopterit ja lentokoneet ovat Satakunnan lennoston, Ilmasotakoulun sekä Utin jääkärirykmentin kalustoa.

Rannikkolaivasto on merivoimien valmiusyhtymä, joka toimii koko Suomen merialueilla. Rannikkolaivastoon kuuluvat kaikki merivoimien taistelualukset. Siihen kuuluu 4. Miinantorjuntalaivue, 6. Pintatorjuntalaivue, 7. Pintatorjuntalaivue ja 8. Huoltolaivue.

Rannikkolaivasto vastaa alueellisen koskemattomuuden valvonnasta ja turvaamisesta merellä, suojaa meriliikenteen ja torjuu mereltä suuntautuvat hyökkäykset.

Merivoimien Hamina-luokan ohjusveneiden (Hamina, Tornio, Hanko ja Pori) sekä Hämeenmaa -luokan miinalaivojen (Hämeenmaa ja Uusimaa) ilmatorjunta-aseena toimii Etelä-Afrikasta hankittu ITO 2004 Umkhonto -ohjusjärjestelmä. Käytössä olevan infrapunahakeutuvan ITO-04 Denel Umkhonton kantomatka on noin 13 kilometriä ja se lentää seitsemän kilometrin päähän noin 16 sekunnissa.

BAE_4MK4Ohjusten lisäksi Merivoimien aluksilla on käytettävissä ilmatorjuntaan erilaisia tykkiaseita kuten BAE Systems 40 mm L/70- ja 57 mm Mk57 Mk3 -tykkejä sekä 3P-ammuksia.

Merivoimien aluksissa on lisäksi käytössä kauko-ohjattavia Saab Trackfire RWS -asejärjestelmiä. Niihin voidaan asentaa esimerkiksi 12,7 mm NSV -ilmatorjuntakonekivääri. Trackfiret asennettiin mm- peruskorjauttuihin miinalauttoihin venäläisten 23 mm Sergei-tykkien tilalle.

Hamina-luokan ohjusveneiden peruskorjauksen yhteydessä aluksiin asennetaan BAE Systems (Bofors) 40 Mk4-yleistykit. Saab toimittaa peruskorjattaviin ohjusveneisiin 9LV-taistelunjohtojärjestelmän (CMS), 9LV-tulenjohtojärjestelmän (FCS), joka sisältää myös Ceros 200 -maalinosoitusjärjestelmän, sekä kauko-ohjattavan Trackfire Remote Weapon Station -asejärjestelmän (RWS). Patria toimii projektissa kokonaisvastuullisena päätoimittajana, suunnittelijana sekä pääintegraattorina.

Suomessa Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien ja muun lentokaluston että maa-, meri- ja ilmavoimien ilmatorjuntayksiköiden tulenkäyttöä johdetaan yhteisen tilannekuvan perusteella.

Lue myös: