Savonlinnan lentoasema 50 vuotta - Finavia juhlistaa merkkivuotta digitaalisissa kanavissaan


svl-091132Finavian lentoasemaverkostoon 1980 vuodesta lähtien kuulunut Savonlinnan lentoasema saavuttaa 50 vuoden iän kesällä 2024. Finavia juhlistaa vuonna 1974 virallisesti avatun lentoaseman merkkivuotta verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.

 

Savonlinnan lentoasema vastaanotti ensimmäiset lennot jo marraskuussa 1973, jolloin lentoaseman rakennustyöt olivat vielä osin kesken. Virallisesti lentoasema vihittiin käyttöön kesäkuussa 1974. Finavian lentoasemaverkoston osaksi Savonlinna tuli vuonna 1980.

SVL_1Lentoaseman terminaalitiloja kehitettiin vuonna 1995 eriyttämällä lähtevien ja saapuvien matkustajien tilat sekä sujuvoittamalla matkatavarankäsittelyä. Vuonna 2022 Finavia investoi kolme miljoonaa euroa lentoaseman kiitotien ja rullaustien päällystämiseen sekä asematason kunnostamiseen. Samalla uusittiin myös kiitotievalojärjestelmä energiatehokkaaksi led-valojärjestelmäksi.

"Savonlinnan lentoasemalla yhteisöllisyys on vahvaa ja kaikilla on vahva halu palvella lentomatkustajia ja varmistaa sujuva matkustaminen", kertoi Finavian Savonlinnan lentoasemanpäällikkö Mauri Vihavainen.

Savonlinnan lentoasemalla toteutuu vahvasti niin sanottu työntekijöiden moniosaajuus. Sen myötä työntekijöillä on mahdollisuus tehdä laajasti erilaisia työtehtäviä ja kehittää jatkuvasti omaa osaamistaan. Myös oman asiantuntijuusalan syväosaamisen kehittäminen on mahdollista, koska lentoasemalla vaaditaan hyvin tarkkaa ja eksaktia osaamista esimerkiksi kunnossapitoon ja infrastruktuurin ylläpitoon liittyen.

 Lentoasema on alusta asti palvellut muun muassa vuodesta 1912 asti järjestettyjen Savonlinnan oopperajuhlien vieraita ja yleisöä. Lisäksi erityisesti keväällä ja syksyllä lentoasemalta lähtee useita lomalentoja etelän lämpöön, mikä mahdollistaa alueen ihmisille lomamatkailun omalta lähikentältä.

HEL-SVL_230215k"Oopperajuhlien aikana lentoaseman matkustajamäärä nousee ja terminaalissa on perinteisesti iloinen vilinä. Itä-Suomi tarjoaa koko vuoden mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, mutta kesällä tunnelma on erityisen mukava", jatkoi Vihavainen.

 Finavia on valinnut Savonlinnan lentoaseman Vuoden lentoasemaksi vuosina 1989, 1996 ja 2021. Viimeisin tunnustus myönnettiin koronapandemian aikana, jolloin lentoasemayhteisö osoitti vahvaa sitoutuneisuutta ja resilienssiä poikkeuksellisen haastavassa tilanteessa.

Matkustajamäärä Savonlinnan lentoasemalla on 2000-luvulla laskenut merkittävästi huippuvuosista. Vuonna 1998 Savonlinnan lentoaseman kautta matkusti yli 58 000 matkustajaa, mutta 20 vuoden aikana matkustajamäärä väheni noin 10 000 vuosittaiseen matkustajaan.

Maailmanlaajuisen koronapandemian lentoliikenteen pysähtymisen jäljiltä vuosittainen matkustajamäärä Savonlinnan lentoasemalla on asettunut noin 3 000 matkustajaan. Nykyään Savonlinnan reittilennot toimivat valtion ja Savonlinnan kaupungin tuella, joka jatkuu vähintään vuoden 2025 loppuun asti.

 Kesäisin Savonlinnaan tulee tilauslentoja Hollannista ja Saksasta. Tilauslennot tuovat kesäturisteja ihailemaan Itä-Suomea ja nauttimaan Suomen kesästä. Tämänhetkisten tietojen mukaan tilauslennot jatkuvat myös kesällä 2024.

 Lue myös: