Suomi evakuoi Kabulista 413 henkilöä - Ilmavoimien C-295M -kuljetuskoneet saapuivat Pirkkalaan

Afganistan_C295M_PirkkalassaAfganistanin evakuointioperaatioon osallistunut suomalainen suojausjoukko palasi turvallisesti Suomeen lauantaiaamuna 28. elokuuta. Suojausjoukko turvasi Suomen ulkoministeriön evakuointitehtävän toteuttamista Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä. Kaikkiaan 413 henkilöä evakuoitiin Kabulista Suomeen.

Afganistan_suomijoukotSuomen Afganistanin evakuointioperaatio päättyi ulkoministeriön evakuointitiimin ja Puolustusvoimien suojausjoukon poistuttua Kabulista. Ulkoministeriön ryhmä kotiutui Suomeen perjantai-iltana 27. elokuuta ja Puolustusvoimien joukot saapuivat Suomeen Ilmavoimien C-295M -kuljetuskoneilla lauaantaiaamuna 28. elokuuta.

Suomeen evakuoitujen määrä nousi 28. elokuuta päivitetyn tiedon myötä 413 henkilöön.

Kabul_HamidKarzaiLopullinen evakuoitujen määrä nousi, kun Suomen Kabulin-suurlähetystölle turvallisuuspalveluita tarjonneen yrityksen työntekijät onnistuttiin saamaan Kabulin lentokentän porttien sisäpuolelle.

Suomalaiset suojausjoukot evakuoivat myös noin 70 henkilöä kumppanimaiden puolesta, jotka jatkoivat muihin maihin kuin Suomeen.

Ulkoministeriön mukaan onnistuneen lopputuloksen mahdollisti tiivis diplomaattinen yhteydenpito ja Suomen evakuointioperaation aikana luomiin verkostoihin perustuva yhteistyö Yhdysvaltojen ja Suomen välillä.

Vaihto_kivinenUlkoministeriö jatkaa Suomen kansalaisten ja pysyvästi Suomessa asuvien avustamista Afganistanissa mahdollisuuksien mukaan.

"Tämä tehtävä, jos joku, on osoittanut yhteistyön voiman. Jokaisella operaation suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuneella sotilaalla, niin kotimaassa kuin ulkomailla, on ollut tehtävässä oma tärkeä roolinsa. Yhdessä olette suoriutuneet tehtävästä esimerkillisesti. Kiitos teille", kiitti Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen suojausjoukkoja hyvin toteutetusta tehtävästä.

Afganistan_cc_paluu1 "Esitän samalla Puolustusvoimien puolesta kiitokset muille viranomaisille sekä kansainvälisille kumppaneillemme, jotka ovat osaltaan mahdollistaneet haastavan tehtävän toteutuksen nopealla aikataululla ja vaativissa olosuhteissa", jatkoi Kivinen.

Pääosin Suomen evakuoimat henkilöt lennätettiin Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskoneilla Kabulista Georgian Tbilisiin. Sieltä heidät kuljetettiin Suomeen tiettävästi ainakin kahden eri siviililentoyhtiön siivin. Kaikkiaan Afganistanista evakuoituja ihmisiä lennätettiin 33 eri maan edustamilla 47 lentoyhtiöllä.

Helsinki-Vantaan lentokentälle evakuoitujen vastaanotto on tehty laajassa viranomaisyhteistyössä. Maahanmuuttoviraston lisäksi operaatiossa ovat olleet mukana muun muassa Rajavartiolaitos, poliisi, Tulli, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys sekä Suomen Punainen Risti.

Afganistan_cc_paluu2

Suomen Ilmavoimien kaksi Airbus (CASA) C-295M -kuljetuskonetta laskeutui Pirkkalaan lauantaiaamuna. Paluulennolla Georgiasta suomalaiset suojausjoukot kuljettaneet koneet tekivät vain yhden välilaskun, joka toteutui Romanian Bukarestissa. Pirkkalassa vieraili aamun aikana myös Utin helikopteripataljoonan NH90-helikopteri.

Kyseisen operatiivisen tehtävän suorittaminen johti Suomessa odotetusti ATEX 21 -ilmakuljetusharjoituksen perumiseen. C-295M -kuljetuskoneiden oli määrä olla merkittävässä roolissa tässä taktisen ilmakuljetuksen harjoituksessa. MH, HK

Lue myös: