Suomi ja Kambodža solmivat lentoliikennesopimuksen - Finnair sai uuden kohdevaihtoehdon

trafi_logoSuomi ja Kambodža neuvottelivat liberaalin lentoliikennesopimuksen heinäkuun aikana. Neuvottelut päättyivät yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittamiseen ja sopimus etenee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Suomi nimesi sopimuksen mukaiseksi lentoyhtiöksi Finnairin

Suomi ja Kambodža neuvottelivat lentoliikennesopimuksesta 18.-19. heinäkuuta. Neuvottelut saatiin päätökseen 19. heinäkuuta. Maiden välisessä lentoliikennesopimuksessa viikkovuorot on rajoitettu neljääntoista lentoyhtiötä kohti.

Rajoituksen tarkoituksena on avata Kambodžan lentoliikennemarkkinoita asteittain. Sen sijaan lentoyhtiöiden määrää ei ole rajoitettu, eikä sopimus sisällä muitakaan rajoituksia.

Kahdenvälinen sopimus mahdollistaa lentoliikenteen aloittamisen jo tulevien EU-ASEAN -neuvottelujen aikana. Suomi nimesi Finnairin harjoittamaan lentoliikennettä Suomesta. Kambodža ei vielä tässä vaiheessa nimennyt yhtiötä.

"Neuvotteluissa allekirjoitettiin yhteisymmärryspöytäkirja ja parafoitiin lentoliikennesopimus, kuten on tapana. Parafoiminen tarkoittaa yhteisymmärryksen saavuttamista sopimuksen tekstistä, joka sitten viedään eduskuntaan voimaansaattamiseksi", kertoo Liikenteen turvallisuusviraston erityisasiantuntija Päivi Jämsä Lentoposti.fi:lle.

Sopimuksen arvioidaan tulevan voimaan noin vuoden kuluessa riippuen eduskunnan aikatauluista. Yhteisymmärryspöytäkirjan perusteella sopimuksen periaatteita sovelletaan ilmailuviranomaisten välillä niiden toimivallan rajoissa jo allekirjoituspäivästä lähtien.

Kambodžan kuningaskunta sijaitsee Kaakkois-Aasiassa ja rajautuu idässä Vietnamiin, pohjoisessa Laosiin ja lännessä Thaimaahan, ja etelässä sillä on rannikkoa Siaminlahdelle. Maassa on 14 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki on Phnom Penh.

Solmittu lentoliikennesopimus tasoittaa tietä mahdolliselle reittiavaukselle esimerkiksi Helsinki-Vantaan ja Phnom Penhin tai Siem Reapin välille. Alkuvaiheessa yhteistyö saattaisi käynnistyä Finnairin ja paikallisten lentoyhtiöiden välillä.

Kambodžan kansallinen lentoyhtiö on Cambodia Angkor Air. Se lentään pariinkymmeneen kohteeseen Aasiassa pienellä kuuden ATR72- ja Airbus A321 -kapearunkokoneen laivastolla.