AirlineRatings.com: Qantas jo kolmatta kertaa peräkkäin maailman turvallisin lentoyhtiö

qantas_tailsAirlineratings.com -sivusto rankkasi turvallisimmat lentoyhtiöt kolmatta kertaa ja voiton vei jälleen Qantas. Voiton takasi ilman onnettomuuksia edennyt suihkukoneaikakausi. Kaikkiaan vertailussa listattiin 20 turvallisinta lentoyhtiötä. Viisi niistä oli eurooppalaisyhtiöitä ja mukana oli myös Finnair.

 Qantasin jo kolmatta kertaa valtaamaan ykköspaikan perässä oli yhdeksäntoista yhtiötä. Ne Airlineratings.com ilmoittaa ainoastaan aakkosjärjestyksessä ilman kannanottoa keskinäiseeen järjestykseen.

Muut yhtiöt Airlineratings.com:n luokituksessa olivat  Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airlines, American Airlines, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic ja Virgin Australia.

Airlineratings.comin mukaan turvallisimmat halpalentoyhtiöt olivat aakkosjärjestyksessä: Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Thomas Cook, TUI Fly, Virgin America, Volaris ja Westjet. Mukana ovat vain kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n IOSA-auditoinnoin suorittaneet halpalentoyhtiöt. Esimerkiksi Ryanair ei ole IATA:n jäsenyhtiö.

Edellisvuoden halpalentoyhtiölistalta olivat pudonneet pois Alaska Airlines, Icelandair, Kulula.com ja Monarch Airlines.

Kaikkiaan selvityksessä mukana olleista 407 lentoyhtiöstä vain 148 sai Airlineratings.com:n seitsemän tähteä. Lähes 50 yhtiötä sai vain kolme tähteä. Kymmenen yhtiötä sai vain yhden tähden. Turvattomimpien hännillä olivat lentoyhtiöt Indonesiasta, Nepalista ja Surinamista.

Seitsemän tähden listalle päästäkseen on läpäistävä IOSA auditointi, pysyttävä pois EU:n mustalta listalta, kuolemaan johtaneita onnettumuuksia ei saa olla tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, yhtiön on oltava FAA:n hyväksymä ja lisäksi lentoyhtiön kotivaltion on täytettävä ICAO:n kahdeksankohtaiset turvallisuusparametrit.

Sivuston mukaan 20 parasta yhtiötä ovat aina etulinjassa turvallisuusinnovaatioiden kanssa ja ottavat käyttöönsä uusimmat lentokoneet. Tuloksien kerrotaan perustuvan myös kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n IOSA auditointeihin sekä yhdysvaltain ilmailuviranomaisen FAA:n ja kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n tilastoihin.

Vuonna 2015 maailman lentoyhtiöt operoivat noin 34 miljoonaa lentoa kuljettaen 3,6 miljardia matkustajaa. Jo aiemmin tilastonsa julkaisseen Aviation Safety Networkin vuoden 2015  aikana tapahtui 16 kuolemaanjohtanutta lentoturmaa. Niissä menehtyi yhteensä 560 ihmistä.

50 vuotta sitten lentoyhtiöille sattui 87 onnettomuutta ja niissä menehtyi 1597 ihmistä. Tuolloin kuljetettiin vuodessa 141 miljoonaa matkustajaa, joka on määrällisesti vai viisi prosenttia nykypäivän makustajamääristä.

Lue myös muita lentoturvallisuusuutisia Lentoposti.fi:stä: