Enemmistö Lontoon Gatwickin omistuksesta ranskalaiselle VINCI Airportsille

Gatwick_1Ranskalaisen VINCI Concessionin tytäryhtiö VINCI Airports on solminut sopimuksent ostaakseen 50,01 prosentin osuuden Gatwickin lentokentästä Gatwick Airport Limitediltä. Kauppojen on määrä toteutua vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla. Vähemmistöosuus jää edelleen Global Infrastructure Partnersille, joka on omistanut kentän vuodesta 2009.

Sopimuksen mukaan VINCI Airports saa 50,01 prosentin osuuden lentokentästä noin 2,9 miljardin Englannin punnan hinnalla. Liikevaihtoa lentoasema teki viimeisellä tilikaudellaan 764 miljoonaa puntaa. Gatwickin lentoasema-alueella on 24 000 työntekijää.

Kyseessä on mittava investointi VINCI Airportsille. Gatwick on matkustajamääriltään suurin kenttä, joka kuuluu jatkossa VINCI Airportsin portfolioon. Sen omistamilla Japanin kolmella kentällä ja Portugalin viidellä lentoasemilla on kuitenkin kummallakin suurempi yhteenlaskuttu matkustajamäärä.

Gatwick on Englannin toiseksi suurin lentokenttä ja sen kautta kulkee vuosittain noin 46 miljoonaa matkustajaa. Gatwickin lentoaseman yksittäinen kiitotie on jopa maailman vilkkain. Vuonna 2017 sieltä nousi ja laski 950 lentoa yhden päivän aikana. Lentoasemalta on yhteydet 228 kohteeseen 74 maassa. Suurimmat lentoyhtiöt ovat easyjet ja British Airways. Myös uudet yhtiöt kuten China Eastern kasvattaa läsnäoloaan kentällä.

Gatwickin lentoasemalla on myös merkittäviä kasvusuunnitelmia olemassa olevalta kiitotieltä. Sen lisäksi on selvitelty mahdollisuuksia toisen rinnakkaisen kiitotien käytön lisäämiseksi. Ne ovat lähellä toisiaan ja rajoittavat sen myötä niiden käyttöä. Etäisyys kiitoteiden keskilinjojen välillä on vain noin 200 metriä.

Ranskalainen VINCI Airports on johtava lentokenttäoperaattori maailmanlaajuisesti. Sen hallussa on 46 lentoasemaa 12 eri maassa. Yhtiön omistamien lentokenttien kautta kulkee vuosittain yli 180 miljoonaa matkustajaa. Vertailuna kaikkien Lontoon kenttien kautta tehtiin vuonna 2017 yhteensä yli 170 miljoonaa lentomatkaa.

VINCI Airports Se omistaa mm. Madridin, Frankfurtin, Tukhoman Skavstan, Hollywood Burbankin ja Osakan lentoasemia. Yhtiön viimeisin hankinta tehtiin aiemmin joulukuussa ja se koski Belgradin lentokenttää.