Ensimmäiset MLU2 päivitetyt Hornetit ovat koelentovaiheessa

IlmavoimieMLU_HN_5n Hornet kalustolle tehtävä toinen elinkaaripäivitys MLU2 on päässyt vauhtiin. Patrian modifikaatiolinjalta on valmistunut jo kaksi MLU2 varustellun Hornetin prototyyppiä.Hornet hävittäjien toinen elinkaaripäivitys MLU2 on isompi päivitys kuin aiemmin tehty MLU1.

 

Hornet hävittäjät ovat elinkaarensa puolivälissä ja nyt aloitetut MLU2 päivitykset takaavat ensilinjan hävittäjän suorituskyvyn aina 2025-2030 saakka. Päivityksen mukana Hornetin tilannetietoisuus ja kansainvälinen yhteistoimintakyky paranee. Päivitysten lopputestaus prototyyppikoneilla on hyvässä vauhdissa. Mikäli ongelmia ei ilmene niin kokoonpano jäädytetään ja asennukset aloitetaan muihin koneisiin. Ilmavoimien komentaja Jarmo Lindbergin mukaan Venäjä on vastaanlaisissa laitteistoissa Suomea edellä ja Ruotsi taas vastaavasti hieman perässä.

MLU 2:n myötä koneeseen tulevat uudet kansainvälisesti yhteensopivat puhe- ja datayhteydet sekä tunnistusjärjestelmät. Mukana on Link16-tietovuojärjestelmä, joka on standardoitu NATO:ssa ja ollut käytössä erittäin pitkään ja vielä seuraavat vuosikymmenetkin. Järjestelmä on käytössä myös Ruotsissa ja Norjassa. Link16 tiedonaaltomuotoa käytetään viimeisintä huippua olevilla MITSLVT-laitteilla. Päivityksen myötä koneeseen asennetaan siviili-ilmailumääräysten edellyttämä radio.

Mukana on myös paljon puhuttu Ilmasta maahan iskukyky JDAM ja JSOW asein sekä parannettu maalinosoituskyky Litening AT-maaliinosoituslaittein, joka sisältää IR, TV ja laser-osoitukset. Hornetin torjuntakykyä ylläpidetään sensori ja ohjuspäivityksin. AIM-120B ohjukset korvataan uusilla AIM-120 7C mallein, jotka ovat yhteensopivia NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmän kanssa.
MLU_HN_1MLU_HN_2MLU_HN_3MLU_HN_4MLU_HN_6MLU_HN_7MLU_HN_8