Erikoisjoukot harjoittelivat yöllä operaatiota matkustajalaivassa Suomenlahdella

erikoisjoukot_2017_1_helsinkipoliisiPoliisi, Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos harjoittelivat tänään torstaina 2. marraskuuta aamuyöstä vaativaa merellistä viranomaistilannetta Suomenlahdella. Harjoitus on jatkoa kaksi viikkoa sitten järjestetylle Puolustusvoimien johtamalle harjoitukselle. Johtovastuu tällä kertaa on poliisilla.

Harjoituksessa on näkyvästi mukana erilaista merellistä kalustoa ja helikoptereita, joten toiminta näkyy jonkin verran matkustajaliikenteessä ja Helsingin satamissa. Lisäksi se saattaa aiheuttaa pääkaupunkiseudulla paikallista helikopterimelua.

Helsingin poliisin yöllä Twitterissä julkaisemien kuvien perusteella mukana harjoituksessa on ainakin Rajavartiolaitoksen Airbus Helicopters H215 Super Puma -kopteri. Puolustusvoimista on mukana Utin jääkärirykmentin joukkoja.

Poliisin, Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen lisäksi mukana harjoituksessa olivat myös Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto, Helsingin Satama ja laivayhtiö Eckerö Line.

erikoisjoukot_2017_2_helsinkipoliisiHarjoitus käynnistyi aamuyöllä kahden jälkeen ja päättyy viimeistään aamuseitsemältä. Itse harjoitus toteutetaan Tallinnasta Helsinkiin matkalla olevalla Eckerö Line m/s Finlandia -matkustajalaivalla. Laiva lähti Tallinnan satamasta 2. marraskuuta kello 1.45 ja se saapuu Helsinkiin aikataulun mukaisesti.

"Tämäntyylinen harjoitus järjestetään vuosittain ja sen sisältö on käytännössä sama kuin edellisinäkin vuosina: Viranomaiset saavat hätäkutsun laivalta ja erikoisjoukot siirtyvät hallitusti laivan tiloihin, missä suoritetaan poliisijohtoinen operaatio", kertoo ylikomisario Jari Kaikko Helsingin poliisilaitokselta.

Harjoituksesta on tiedotettu laivan matkustajille etukäteen usealla eri kielellä.

"Harjoitus ei näy kovin paljon laivan matkustajille, sillä harjoituksessa käytettävät tilat on suljettu ulkopuolisilta. Tämäntyylistä merellistä vaativaa tilannetta on tärkeää harjoitella aika ajoin, jotta voidaan testata ennen kaikkea viranomaisten yhteistyön toimivuutta", Kaikko jatkaa.