Eurofighter Typhoon ja Learjet-liikesuihkukone törmäsivät ilmassa Saksassa

learjet_GesellschaftfürFlugzieldarstellungSaksan ilmavoimien Eurofighter Typhoon -hävittäjä on törmännyt ilmassa Learjet 35D -liikesuihkukoneen kanssa Olsbergin yläpuolella. Learjet toimi tunnistuskohteena ilmavoimien harjoituksessa. Siinä oli kahden hengen miehistö. Learjet syöksyi maahan mutta Eurofighter pystyi palaamaan tukikohtaan, kertoo TheAviationist-sivusto. 

Onnettomuus tapahtui Saksan ilmavoimien hälytysvalmiusharjoituksen (Quick Reaction Alert, QRA) yhteydessä. Kaksi Eurofighter Typhoonia oli tunnistamassa Learjet 35D -konetta (D-CGFI).

Yhteentörmäyksen jälkeen maalikone putosi asumattomalle alueelle. Toinen maahansyöksyneen koneen ohjaajista on löytynyt kuolleena ja toinen on kateissa. Toisin kuin hävittäjissä, Learjetissä ei ole heittoistuimia.

eurofighter_200000_eurofighter

Törmäyksen toinen osapuoli Eurofighter Typhoon palasi turmalennolta Nörvenichiin ilmavoimien tukikohtaan. Konetta operoi Taktische Luftwaffengeschwader 31 "Boelcke".

Learjet kuuluu siviiliyhtiö GFD Gesellschaft für Flugzieldarstellungille, jota Saksan ilmavoimat Luftwaffe käyttää harjoitustoiminnassa. Yhtiön nettisivujen kuvan mukaan sillä on ainakin jossain vaiheessa ollut 11 Learjetiä.

Ne voidaan varustaa siiven alta hinattavilla maalihihoilla ilmamaaliammuntoja varten (otsikkokuva). Myös Suomen Ilmavoimat käyttää Learjet-kalustoa maalihinaukseen.

The Aviationist: Lear Jet crashes after colliding mid-air with Typhoon combat plane over Germany

@z3tt88:n Twitter-kuvia onnettomuuspaikalta

 Kuva saksalaisesta Typhoonista ja Learjetistä lentonäytöksessä: TV2.dk