Finavia: Enontekiö ei ehkä avaudu talvikaudelle - kiitotien ja terminaalipalveluiden nykylaatu eri riitä

IMG-20180216-WA0000Enontekiön lentoaseman tulevaisuus on jo pidempään ollut uhattuna ja viimeisistä reittilennoista on jo pari vuotta. Finavian mukaan lentoasema saattaa pysyä suljettuna myös koko tulevan talvikauden. Lentokenttäyhtiön mukaan lentoaseman tulevaisuudelle on haettu ratkaisua, mutta investointitarve on toistaiseksi ollut liian suuri.

Finavia ilmoitti toukokuussa 2020 Enontekiön lentoaseman kiitotie- ja terminaali-infran olevan elinkaarensa lopussa ja vaativan jopa 15 miljoonaan euron investoinnin. Lapin lentoasemiin Ivaloon, Kittilään ja Rovaniemellä viime vuosina vahvasti investoinut Finavia harkitsee Enontekiön sulkemista.

Lentojen kysynnän ja tarjonnan loppuminen on asettanut Enotenkiön kentän talouden ja toimintaedellytykset hyvin vaikeaan tilanteeseen ja peruskorjausinvestointiin ei siten ole edellytyksiä. Säännöllisiä aikataulunmukaisia reittilentoja Enontekiöön ei ole sitten vuoden 2018. Edellinen operaattori oli Norra. Pelkkä talvisesongin aikainen tilauslentoliikenne ei ole riittävää mittavalla investoinnille, sillä liikennettä on vain muutaman talvikuukauden ajan.

Finavian mukaan Enontekiön lentoaseman 2001 metrin pituinen kiitotie 03/21 ja terminaalirakennukset ovat elinkaarensa lopussa ja niiden käyttäminen olisi lentoturvallisuussyistä jo kriittistä.

IMG-20180216-WA0002Lentokenttäyhtiö totesi kesäkuun 2020 lopulla, että Enontekiön lentoasemaa ei voisi näillä näkymin avata ensi talveksi. Syinä ovat juuri kiitotien kunto sekä se etteivät terminaalipalvelut  täytä Finavian kaupalliselle lentoliikenteelle asettamaa laatutasoa.

Viime vuosina terminaalipalveluja on tarjottu alunperin lentokonehalliksi suunnitellusta rakennuksesta.

Enontekiön ja Muonion kunnat, Tunturi-Lapin Kehitys sekä alueen yrittäjät  julkistivat Finavian ulostulon jälkeen hakevansa yhteistyössä uutta ratkaisua Enontekiön lentoaseman toiminnan turvaamiselle. Finaviakin kertoo pohtineensa ratkaisua yhdessä sidosryhmien kanssa alueen saavutettavuuden varmistamiseksi.

"Keskusteluissa on tähän mennessä löytynyt vain osittaisia vaihtoehtoja, eikä Enontekiön lentoasemaa koskevaa isoa haastetta ole pystytty kokonaan ratkaisemaan. Jatkamme mielellämme neuvotteluja ja yritämme löytää ratkaisun syksyn aikana", kommentoi Finavian verkostolentoasemista vastaava johtaja Jani Jolkkonen.

Lapinlentoasemat_finaviaVuonna 2019 Enontekiön lentoaseman matksutajamäärä oli 27 979. Finavian tilastojen kansainvälisten matkustajien osalta kasvua edellisvuoteen oli merkittävät 9,8 prosenttia. Myös vuonna 2018 kansainvälisten matkustajien määrä kasvoi 2,9 prosentti. Vuonna 2019 kotimaisia matkustajia lentoaseman kautta kulki vain 16 henkilön verran.

Enontekiön lentoasema kuuluu Finavian Lapland Airports tuoteperheeseen. Enontekiö on saamelaisten kotikenttä, ja se sijaitsee Norjan ja Ruotsin rajalla. Lähin seuraava lentokenttä sijaitsee Kittilässä noin 150 km päässä eli noin kahden tunnin ajomatkan takana.

Lue myös: