Finnair pysyi kärkikolmikossa JACDECin turvallisuustilastoissa

Finnair_A340_OHLQCJet Airliner Crash Data Evaluation Centren tilastojen mukaan Finnair on maailman kolmanneksi turvallisin lentoyhtiö. Edelle kiilasivat Air New Zealand ja Cathay Pacific. Kärkikolmikko oli sama kuin vuotta aiemmin.

Muut kärkikymmenikköön päässeet lentoyhtiöt ovat: 4. Emirates, 5. EVA Air, 6. British Airways, 7. TAP Portugal, 8. Etihad Airways, 9. Air Canada ja 10. Qantas.

Finnairille vuonna 2013 laskettu turvallisuusindeksi oli 0,010, kun muilla kärkikymmenikön yhtiöillä se oli 0,007 - 0,013. Vuonna 2012 Finnair oli tilastoissa kärkipaikalla ensimmäistä kertaa. Listauksen viimeisellä sijailla oli useista onnettomuuksistaan tunnettu Lion Air indeksillä 1,899.

Onnettomuustutkijoiden mukaan todennäköisyys joutua vakavaan lento-onnettomuuteen ison lentoyhtiön kuljettamana vuoden 2013 aikana oli alle prosentin sadastuhannesosa.

Saksalainen JACDEC eli Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre laatii listansa vuotuisien turvallisuuslaskelmiensa perusteella. Niissä huomioidaan koneen tuhoon johtaneet onnettomuudet (hull loss) ja vakavat incidentit viimeisten 30 vuoden ajalta.

Luvut suhteutetaan kunkin yhtiön samassa ajassa lentämiin matkustajakilometreihin (RPK). Lisäksi huomioidaan muutamia muita tekijöitä.

Vuonna 2013 kuolemaanjohtaneita turmia oli ennätysvähän mutta vakavat vaaratilanteet lisääntyivät. JACDECin tilastojen mukaan vuonna 2013 menehtyi 251 ihmistä, koneita menetettiin 48  ja vakavia vaaratilanteita oli kaikkiaan 158. Edellisvuonna koneita menetettiin 44 ja vaaratilanteita oli 150.

Finnairin viimeisin koneen menetykseen johtanut onnettomuus on 50 vuoden takaa mäntämoottoriaikakaudelta. Tuolloin vielä Aero O/Y -nimellä tunnetun yhtiön Douglas DC-3 (C-47A) syöksyi maahan Maarianhaminassa 8. marraskuuta 1963.

Lue myös: