Finnairilta kaikkien aikojen paras toinen vuosineljännes

Finnair_A350_TOFinnairin jatkaa tulosparannuksiaan ja vuoden 2017 toisen neljänneksen liiketulos oli 89,1 miljoonaa euroa. Se sisälti myös yhden A350-900 XWB -koneen myynnin. Kyseessä on yhtiön kaikkien aikojen paras toisen kvartaalin tulos. Toimitusjohtaja Vauramon mukaan Finnairin kasvu on nyt hyvässä nosteessa.

Toisella vuosineljänneksellä Finnairilla lensi ennätysmäärä matkustajia, joka näkyi myös yhtiön liikevaihdossa. Se kasvoikaksinumeroista vauhtia. Erityisesti kasvua tuli Japanin, Korean ja Kiinan-myynnissä.

Finnairin liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 11, 2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 633,4 miljoonaa euroa.  Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos oli 37,5 miljoonaa euroa (3,2) ja liiketulos oli 89,1 miljoonaa euroa (0,2). Se sisälsi muun muassa yhden A350-900 -koneen myyntivoiton. Vertailukelpoinen EBITDAR** oli 103,2 miljoonaa euroa (56,3).

Toisen neljänneksen aikana Finnairin tarjotut  matkustajakilometrit (ASK) kasvoivat 6,8 prosenttia. Yksikkötuotto (RASK) nousi 4,1 prosenttia vertailukaudesta. Yksikkökustannus (CASK) laski 1,6 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) nousi 3,1 prosenttia vertailukaudesta.

Tärkeään rooliin noussut matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi 8,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 11,8 euroa.

Finnair_A350_Vauramo_1"Avaamme uusia reittejä, lisäämme kapasiteettia avainreiteillemme ja rekrytoimme uusia finnairilaisia. Nettosuositteluindeksillä mitattu asiakastyytyväisyys on huipputasollaan. Olemme tuoneet asiakkaillemme muun muassa wifi-yhteyden koko laajarunkolaivastoon sekä uudet kätevät lennonaikaiset maksuratkaisut koko laivastoomme. Käynnistimme myös uuden kuljetuspalvelun, jonka avulla asiakas voi ostaa kerralla koko matkan ovelta ovelle lentolippuun yhdistettynä", kertoo Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

"Myynti- ja markkinointipanostuksemme valituilla kohdemarkkinoilla tuovat hyviä tuloksia ja tukevat markkinaosuutemme kasvua strategisesti tärkeillä reiteillä. Myös markkinatilanne toisella vuosineljänneksellä kehittyi suotuisasti, ja kasvumme sai näin onnistuneen ajoituksen myötä lentävän lähdön. Ensi talvikautena kasvammekin suunnitelmiemme mukaan nopeammin kuin koskaan aikaisemmin" jatkaa Vauramo.

Koko alkuvuoden osalta Finnairin liikevaihto kasvoi 74, prosenttia ja oli 1187,1 miljonaa euroa. Vertailukelpoinen liiketulos oli 28,5 miljoonaa euroa (-12,2).     Liiketulos oli 79,1 miljoonaa euroa (-17,4) ja     Vertailukelpoinen EBITDAR** oli 153,3 miljoonaa euroa (92,7).

   Tarjotut matkustajakilometrit (ASK) kasvoivat 3,5 prosenttia. Yksikkötuotto (RASK) nousi 3,7 prosenttia vertailukaudesta.  Yksikkökustannus (CASK) nousi 0,1 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) nousi 2,2 prosenttia vertailukaudesta.

 Matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi 8,7 prosenttia vertailukaudesta ja oli 12,3 euroa. Osakekohtainen tulos oli 0,41 euroa (-0,19).

Finnairin käynnissä ollut 20 miljoonan euron tehokkuusparannusohjelma toteutui odotetusti kesään mennessä täysimääräisesti.

LWI_threshold_1"Sekä yritysmyynti että ryhmämatkojen toteutumisaste ovat olleet selvästi vahvempia kuin viime vuonna. Uudet kohteemme, kuten San Francisco, ovat myyneet hyvin, samoin Tokion lisävuorot. Myös Euroopan kohdevalikoiman kasvu ja kapasiteetti vastasi hyvin niin aasialaisten kuin suomalaisten matkustajienkin tarpeita. Suomalaisten matkustus onkin vilkastunut vuotta aiemmasta, samoin liikenne Yhdysvalloista Pohjoismaihin ja Venäjälle uusien parantuneiden yhteyksiemme ansiosta" jatkoi Vauramo.

Vahvan kysynnän myötä Finnairin matkustajakäyttöaste nousi tuntuvasti toisella neljänneksellä ja matkalippujen hinnat pitivät hyvin pintansa.

"Ilahduttavaa oli myös se, että matkustajakohtainen lisämyynti jatkoi kasvuaan ja rahdin odotettu nousukäänne toteutui. Myönteinen kehitys näkyi myös tuloksessamme: toisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liiketuloksemme oli lähes 35 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuoden niukasti positiivinen tulos. Tuloksemme onkin nyt ollut jatkuvalla nousu-uralla jo kohta kolme vuotta".

"Erityisen ilahduttavaa on myös se, että asiakastyytyväisyytemme on edelleen kehittynyt positiivisesti: Finnairin nettosuositteluindeksi NPS oli neljänneksen aikana 48 eli kaikkien aikojen korkein. Panostamme palvelukehitykseen ja matkustajan koko polun sujuvoittamiseen, jotta voimme tarjota asiakkaillemme ainutlaatuisen pohjoismaisen kokemuksen", sanoi Vauramo.


Näkymissä epävarmuutta mutta tulos parantuu

Matkustaja- ja rahtiliikenteen kysyntänäkymiin Finnairin päämarkkina-alueilla liittyy edelleen epävarmuutta. Finnair arvioi edelleen, että laivaston uusimisen ja uusien lentokoneiden käyttöönoton myötä sen kapasiteetti kasvaa 8–10 prosenttia vuonna 2017 viime vuoteen verrattuna.

Finnair_A321_TOKasvu painottuu voimakkaasti vuoden jälkipuoliskoon. Vuoden liikevaihdon arvioidaan kasvavan jokseenkin yhdenmukaisesti kapasiteetin kanssa.

Finnair arvioi, että jos polttoaineen hinta ja valuuttakurssit säilyvät nykytasollaan, sen vertailukelpoinen liiketulos vuonna 2017 suunnilleen kaksinkertaistuu edellisvuotisesta (2016: 55 milj. euroa).

"Mukavasti sujunut alkuvuosi antaa meille hyvän pohjan rakentaa tulevaisuuden Finnairia. Loppuvuonna kapasiteettimme kasvaa noin 15 prosentin vuosivauhdilla. Kolmas neljännes on toiminnassamme kausiluonteisesti vahvin, ja markkinatilanne näyttää lupaavalta. Siksi odotamme, että koko vuoden vertailukelpoinen liiketulos suunnilleen kaksinkertaistuu edellisvuotisesta", päätti Vauramo.

Lue myös: