Helsinki-Vantaan Danille Sankarikoiran arvonimi

Tullin_huumekoiraSuomen Kennelliitto on myöntänyt Tullin huumekoira Danille Sankarikoiran arvonimen. Palkittu labradorinnoutaja työskentelee ohjaajansa tullitarkastaja Mika Niemenmaan kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Dani on urallaan paljastanut jo 500 huumausainerikosta elokuuhun 2012 mennessä. Lisäksi sen avulla on välillisesti paljastettu noin 150 tuontirajoitusten alaisten lääkkeiden ja niin sanottujen muuntohuumeiden maahantuontia.

dani_ja_mika_niemenmaa_tulliDanin kouluttaminen huumausaineiden etsintään alkoi tullilaitoksen koirakoululla keväällä 2009. Ensimmäisen törkeän huumausainerikoksen se paljasti jo koulutuksen aikana aidossa työympäristössä tehdyssä harjoituksessa. Vajaan vuoden työskentelyn jälkeen Dani oli paljastanut jo 100 huumausainerikosta.

Vuonna 2011 Danin avulla paljastui maahan saapuvan matkustajaliikenteen tullitarkastuksessa ja sitä seuranneessa poliisitutkinnassa lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Tänä vuonna Dani kiinnostui lentorahdin tarkastuksessa paketista, josta tarkastuksessa paljastui mm. räjähteiden valmistukseen soveltuvia kemikaaleja.  Poliisi takavarikoi lähetyksen ja ryhtyi selvittämään yleisvaarallisen rikoksen valmistelua sekä räjähderikosta.

Työparia voi seurata Suomen tulli- ja Lentokenttä-sarjoissa TV:ssä.

Viime kesänä Tullissa toimi jo 45 koiraa ohjaajineen.  Koirista neljä on erikoistunut suurten savuke-erien löytämiseen.

Labradorinnoutaja Dani palkitaan Helsinki Winner 2012 -koiranäyttelyssä Helsingin Messukeskuksessa sunnuntaina 9. joulukuuta kello 14.30.

Suomen Kennelliitto myöntää tänä vuonna 19 koiralle sankarikoiran arvon ja lisäksi kolme koiraa saa kunniamaininnan. Sankarikoiran arvon voivat saada koirat, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.