Historiallista VL Viimaa odotetaan Kymin Avoimien ovien päivän tapahtumaan

viima_4Karhulan Ilmailukerhon Avoimet ovet -ilmailupäivä järjestetään lauantaina 8. elokuuta Kymin lentokentällä Kotkassa. Päivän aikana esitellään kerhon purjelento- ja museotoimintaa. Jämin Fly In -lentonäytöksestä teknisistä syistä poisjäänyt VL Viima II pyritään nyt saamaan mukaan Kymin ilmailutapahtumaan.

Kymissä toimivat yhdistykset ja yksityiset toimijat esittelevät Avoimien ovien päivänä lentotoimintaansa. Varsinkin ultrakevyt- ja moottorilentäminen on vilkastunut Kymissä merkittävästi. Viranomaispuolelta paikalla vierailee perinteisesti Rajavartiolaitos helikopterillaan, mikäli sille ei samaan aikaan osu hälytystehtävää.

Päivän aikana Kymissä lentää historiallinen Douglas DC-3 -matkustajakone DC Yhdistyksen jäsenlentoja. Lennolle päästäkseen on oltava yhdistyksen jäsen ja maksaa/varata lentonsa etukäteen.

Tapahtuman vetonaula on Suomeen hankittu ja uudelleen OH-rekisteröity harvinainen Valtion Lentokonetehdas Viima II VI-3 koulutuskone (OH-VIG, otsikkokuvassa). Se on valmistunut 1939 ennen sotia ja lentää edelleen tuon ajan väreissä. Viiman nykyinen omistaja Phil Lawton on lupautunut saapumaan vieraileman tapahtumaan koneen tilan niin salliessa.

chipmunk_harrikoskinen_flyfinlandToinen harvinaisuus on Kymissä toimiva brittiläisvalmisteinen Super Chipmunk -koulukone (De Havilland Canada DHC-1 Chipmunk Mk.10 Mod, vasemmalla), jota Englannin kuninkaalliset ilmavoimat käyttivät sodan jälkeen.

Lisäksi paikalle odotetaan Suomen Ilmavoimien entistä Saab 91D Safir -koulukonetta ja vielä käytössäkin olevaa Valmet L70 Vinka -alkeiskoulukonetta.

Esittelyssä ovat luonnollisesti Kymin Lentomuseon warbirdit Gloster Gauntlet ja Fouga Magister. Nähtävänä on runsaasti  ilmailumuseon kalustoa purjelenon alkuajoita sekä sotilaspuoleltakin (Folland Gnat, Mikojan MiG-21F-13 ja MiG-21BIS sekä Saab 35FS Draken).

Kymin avoimien ovien tapahtumassa 8. elokuuta  kello 10 - 16 on myös mahdollisuus päästä purjelennon esittelylennolle pientä korvausta vastaan. Samaten yleisölle on tarjolla helikopterilennätyksiä.

Kentälle on järjestetty auto- ja moottoripyöräpaikoitus 5 euroa/kulkuneuvo. Muuten tapahtumaan on vapaa pääsy. Paikalla toimii kahvio. +TT+

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja kesän 2015 ilmailutapahtumista: