IL: Finnair aloitti kaukoliikennelentäjiä koskevan yhteistoimintamenettelyn - syynä koronavirus

A350_Fin_night_1Finnair arvioi Manner-Kiinan lentojen peruutusten vaikutuksia henkilöstötarpeeseensa, kertoo Iltalehti. Syynä on koronaviruksen vaikutukset, joka saattavat haitata yhtiön liikennettä odotettua pidempään. Finnair on perunut Kiinan lentojaan helmi- ja maaliskuun loppuun saakka sekä vähentänyt lentojaan Hongkongiin.

Finnair on keskeyttänyt kaukoliikennettään koronaviruksen seurauksena. Kaikki yhtiön Manner-Kiinan lennot on peruttu 28. helmikuuta saakka ja Guanzhou, Peking (Daxing) ja Nanjing myös maaliskuun osalta.

Finnairilla on nyt käynnissä olevalla talvikaudella normaalisti 35 viikkovuoroa Helsingistä Kiinan kohteisiin eli Hongkongiin, Peking Capital -lentoasemalle, Peking Daxing -lentoasemalle, Shanghaihin, Nanjingiin ja Guangzhouhin. Matkavaraussivustojen mukaan Finnair on karsinut myös lentojaan Hongkongiin.

Useimmat Finnairin Kiinan reiteistä vaativat operointiin yhden laajarunkokoneen. Yhtiö oli 7. helmikuuta mennessä tehtyjen päätösten mukaan perunut jo 200 kaukolentoaan. Muina toimina Finnair viivästytti myös yhden Airbus A350 -koneen vastaanottamista kahdella kuukaudella.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner arvioi vielä viime viikolla tulosjulkistuksen yhteydessä, että koronaviruksen vaikutuksen jäävät vähäisiksi mikäli tilanne ei jatku enää toiselle vuosineljännekselle.

Liiketaloudellinen merkitys nähtiin ensimmäisellä vuosineljänneksellä rajalliseksi. Mikäli tilanne jatkuisi pidempään tulisi sillä olemaan muitakin seurauksia. Nyt Finnair mitä ilmeisemmin varautuu tilanteeseen, jossa koronaviruksen vaikutukset jatkuvat pidemmälle.

Iltalehden mukaan yhteistoimintamenettelyn lopputulemana voi olla luvassa lomautuksia ainakin kaukoliikennelentäjille.

Finnairin palveluksessa on noin 1000 liikennelentäjää, joista osa toimii kauko- ja osa lähiliikenteessä tai molemmissa liikennelajeissa samanaikaisesti.

Yhtiön mukaan varaustilanne kasvaa kuitenkin Kiinaa lukuunottamatta hyvin muilla markkinoilla kuten Euroopassa ja muissa Aasian kohteissa.

Iltalehti: Koronaviruksen vaikutukset iskivät: Finnair aloittaa yt-neuvottelut

Lue myös: