Ilmaoperaatio Malissa kiihtyy: Rafalet mukaan, Englanti tukee kuljetuskoneilla

serval4_ranskanpuolustusministeriö(päivittynyt) Ranskan ilmavoimat on jatkanut iskujaan islamistikapinallisia vastaan Malin keskiosissa. Jo kolmatta päivää jatkuvassa pommituskampanjassa pyritään pysäyttämään kapinallisten eteneminen kohti pääkaupunki Bamakoa. Maan aavikkoinen pohjoisosa on jo heidän hallussaan.

Englannin ilmavoimat on antanut kaksi Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskonetta Ranskan käyttöön ainakin viikoksi. Niillä siirretään maajoukkoja Bamakoon. Ensimmäinen RAF:n Globemaster laskeutui sunnuntai-iltana Evreux'n tukikohtaan Ranskassa.

Ranska on puolestaan lähettänyt neljä Dassault Rafale -hävittäjää Tšadiin siellä ennestään olevien Mirage 2000D -koneiden tueksi. Sunnuntaina Miraget ovat hyökänneet kolmella eri alueella Malissa olevia kapinalliskohteita vastaan. Maaleina on ollut mm. kapinallisten koulutuskeskuksia sekä huoltoyhteyksiä.

Ranskan puolustusministeriön mukaan myös Rafalet ovat sunnuntaina iskeneet kohteeseen Malissa Gaon lähellä. Koneet lensivät Maliin suoraan Ranskasta St.Dizierin tukikohdasta. Reitti kulki Algerian yli ilmatankkereiden tukemina.

Koneissa oli kolme suurta lisäsäiliötä ja ne oli aseistettu GBU-sarjan laserohjattavilla pommeilla sekä GPS-ohjatuilla A2SM-liitopommeilla. Laskuun Rafalet menivät Tšadiin.

Yhdysvallat on luvannut tankkauskoneidensa tukea operaatio Servalille. Tšadiin N´Djamenaan tukeutuvat ranskalaiskoneet joutuvat lentämään edestakaisin tuhansia kilometrejä päästäkseen kohdealueilleen Malissa. Ranska on pyytänyt Yhdysvalloilta myös miehittämättömien tiedustelukoneiden apua.

Perjantaina ranskalaisen Gazelle-taistelukopterin lentäjä menehtyi hyökkäyksessä autosaattuetta vastaan. Kopterin toinen lentäjä toi sen onnistuneeseen pakkolaskuun, mutta kopteri vaurioitui korjauskelvottomaksi. Kapinallisia arvioidaan kuolleen taisteluissa useita satoja.

 

Ranskan puolustusministeriön video Tšadista: YouTube

Lue myös: