Ilmavoimat kunnioittaa lentäjäveteraanin muistoa Hornetin ylilennolla Helsingissä 4. elokuuta

IMG_8355(päivittynyt 13.20) Ilmavoimat suorittaa ylilennon Helsingissä F/A-18 monitoimihävittäjällä 4. elokuuta. Kyseessä on kunnianosoitus jatkosodassa ilmavoimissa palvelleen vänrikki Clas-Eric Forssin muistoksi.

Vänrikki Clas-Eric Forss kuoli 17. heinäkuuta 2018 94 vuoden ikäisenä. Vänrikki Forssin siunaustilaisuus järjestetään lauantaina 4. elokuuta Hietaniemen uudessa kappelissa.

Forss astui Ilmavoimien palvelukseen kesäkuussa 1943 lentosotakoulussa. Hänelle on myönnetty Suomen lentomerkki numero 1193 alikersanttina 12. elokuuta 1944. Peruskoulutuksen jälkeen Forss siirtyi laivue 35:een, joka oli täydennyslentolaivue. Se laukkautettiin sotien jälkeen.

Laivue 35:n kalustona oli Gloster Gamecock, VL Tuisku, VL Kotka ja de Havilland Moth -koneita. Jatkosotaa varten uudelleen perustetun laivueen kalustona oli  Fokker D.XXI, VL Pyry, Gloster Gamecock, Bristol Bulldog, Polikarpov I-152 ja Jaktfalken II -koneita.

Ylilento toteutetaan Hietaniemen hautausmaan yli kello 12.55 ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Koneen lentokorkeus on noin 300 metriä ja nopeutta on noin 300 solmua. Tarkoituksena on minimoida meluhaittaa. Lennolla nähdään mahdollisesti myös perinteinen missing man -lentoliike, jossa hävittäjän lentorata muuttuu korkeuksiin nousevaksi  tapahtumapaikan yllä.

Missing Man -lentoliikkeen toteutumiseen voi vaikuttaa myös Helsinki-Vantaan kaupallinen lentoliikenne. Todennäköisesti lennonjohto kuitenkin mahdollistaa myös komean nousun korkeuksiin. Suorituskykyinen hävittäjä on nopeasti pois lähestymislennonjohdon ilmatilasta.

Lapin lennostolle tehtäväksi annetulla ylilennolla on säävaraus. Mahdollisesti lennon toteuttaminen voi siirtyä myös Satakunnan tai Karjalan lennostolle.

Päivitys 13.20: Lisätty tieto lennon operoivasta lennostosta, sekä tarkennettu tietoja vänrikki Forssin urasta Ilmavoimissa.