Ilmavoimat vahvistaa neljän Hornetin lähettämisen jättimäiseen Naton Air Defender 23 -harjoitukseen

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi.Suomen ilmavoimat vahvisti osallistuvansa neljän F/A-18 Hornet -hävittäjän osastolla kesäkuussa Saksassa järjestettävään Nato-maiden ilmavoimien Air Defender 23  -harjoitukseen. Kyseessä on Naton historian suurin harjoitus ja siihen osallistuu joukkoja 25 eri maasta ja mukana on kaikkiaan noin 220 lentokonetta. Lentoposti.fi kertoi Suomen ilmavoimien osallistumisesta Saksan ilmavoimien Luftwaffen johtamaan Nato-maiden ilmavoimien Air Defender 23 -harjoitukseen uutisessaan 4. huhtikuuta.

NATO_AirDefender23_1Air Defender 23 -lentotoimintaharjoitus järjestetään 12.‒23. kesäkuuta 2023 Saksan ilmavoimien johdolla. Ilmaoperaatiot toteutetaan Euroopan ilmatilassa ja Saksa toimii harjoituksen aikana yhteisen puolustuksen solmukohtana Euroopassa. Käytössä on kolme Saksan yllä olevaa harjoitusaluetta, joiden lisäksi ilmaoperaatioita toteutetaan Puolan ja Tshekin ilmatiloissa.

Kolme pääharjoitusaluetta sijaitsevat Saksan pohjois-, itä- ja eteläosissa. Harjoituksen päätukikohdat ovat Hohn ja Jagel Schleswig-Holsteinin osavaltiossa, Wunstorf Ala-Saksin osavaltiossa ja Lechfeld Baijerin osavaltiossa. Käytössä on myös muita tukikohtia eri puolilla Saksaa sekä naapurimaissa.

Lentotoimintaharjoitukseen osallistuu yhteensä noin 220 lentokonetta ja 10 000 henkilöä 25 maasta. Yksin Yhdysvalloista harjoitukseen osallistuu 100 lentokonetta 35 osavaltion ilmakansalliskaarteista (Lue aiheesta lisää aiemmasta uutisestamme: Naton ilmavoimien Air Defender 23 -suurharjoitukseen 220 lentokonetta - mukana Suomen Hornet-hävittäjiä).

Paraati21_HN4Mukana ovat Belgia, Bulgaria, Kroatia, Tshekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Unkari, Italia, Japani, Latvia, Liettua, Luxemburg, Norja, Puola, Romania, Slovakia, Espanja, Ruotsi, Turkki, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Viimeisimpänä osallistujamaana mukaan on tullut Kreikka, joka nosti eri valtioiden osallistujamäärän 25:een.

Harjoituksen tavoitteena on osoittaa Nato-maiden kykyä ilmavoiman nopeaan keskittämiseen sekä vahvistaa transatlanttista yhteistyötä.

Suomen ilmavoimien osalta Air Defender 23 -harjoituksen tavoitteena on kehittää hävittäjätaktiikkaa ja syventää yhteistoimintakykyä Nato-liittolaisten kanssa laajoissa monikansallisissa COMAO-ilmaoperaatioissa (composite air operations). Neljän suomalaisen F/A-18 Hornet -hävittäjän osasto tukeutuu Hohnin tukikohtaan Schleswig-Holsteinin osavaltiossa Pohjois-Saksassa. 

Baana19_Herranen"Osallistumme Air Defender 23 -harjoitukseen, koska tavoitteemme on syventää jo nyt korkealla tasolla olevaa yhteistoimintakykyä Saksan, Yhdysvaltojen ja muiden Nato-liittolaisten kanssa. Harjoitus osoittaa yhteistyökykyämme ja tarjoaa suomalaisen Hornet-osaston henkilöstölle käytännön kokemusta laajojen monikansallisten ilmaoperaatioiden suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä liittolaisten kanssa", totesi Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen.

Ilmavoimien osallistuminen Air Defender 23 -harjoitukseen on osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2023 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. 


Air Defender 23 vahvistaa Suomen ja Saksan ilmavoimien yhteistyötä

Ilmav_F18_TyphoonSuomen ja Saksan ilmavoimien kahdenvälinen yhteistyö on tiivistynyt viime vuosina. Saksalaiset Eurofighter Typhoon -hävittäjät lentävät Rovaniemen tukikohdasta monikansallisessa Arctic Challenge Exercise 23 (ACE 23) -harjoituksessa touko-kesäkuun vaihteessa.

Saksalainen hävittäjäosasto tukeutui Rovaniemelle myös edellisessä ACE-harjoituksessa vuonna 2021. Lisäksi Suomen ja Saksan ilmavoimat lentävät säännöllisesti yhteistoimintakierroksia Itämeren alueella silloin, kun Ämarin tukikohdassa Virossa on saksalaisia hävittäjiä valvomassa Baltian maiden ilmatilaa. MH

Lue myös: