Japani hakee yhteistyötä hävittäjäkehityshankkeelleen - korvaa nykyiset F-2 "Viper Zero" -hävittäjät

43-8524_090414Japani aikoo kehittää uuden hävittäjätyypin korvaamaan maan itsepuolustusilmavoimien JASDF:n nykyiset F-2 Viper Zero -hävittäjät 2030-luvun puolivälillä. Neuvotteluja hankkeesta käydään Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian kanssa. Asiasta uutisoi NHK.

Japani aikoo maan yleisradio NHK:n mukaan vauhdittaa neuvotteluita Yhdysvaltain ja Ison-Britannian kanssa Japanin uuden hävittäjän kehittämiseksi.

Japani aikoo johtaa kehityshanketta kansainvälisessä yhteystyössä kehittääkseen puhtaalta pöydältä kokonaan uuden hävittäjäkoneen korvaamaan JASDF:n F-2 Viper Zerot. Nykyisten F-2 -hävittäjien elinkaari arvioidaan päättyväksi noin vuonna 2035.

Suunnitelmissa on muodostaa hankkeen suuntaviivat vielä kesän aikana ja valita kotimaiset valmistajat vuoden 2020 loppuun mennessä. Myös kansainvälinen yhteistyö on määrä saada käyntiin kuluvan vuoden aikana. Ensimmäisen prototyypin valmistamisen tulisi alkaa tilikaudella 2024 ja massatuotannon odotetaan käynnistyvän tilikaudella 2031.

x2_japanairselfdefenceforceJapani on tutkinut mm. häiveominaisuuksia kehittämällään "viidennen sukupolven" Mitsubishi X-2 Shinshin-koelentokoneella, joka lensi vuonna 2016. Ratkaisun oli määrä toimia perustana F-3 -hävittäjille.

X-2 perustuu Japanin ATD-X-hankkeeseen (Advanced Technology Demonstrator - Experimental). Se aloitettiin vuosituhannen vaihteessa, koska Yhdysvallat ei suostunut myymään Lockheed Martin F-22 Raptor -stealth-hävittäjiä liittolaismailleen.

Japani on neljäs maa Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän jälkeen, joka on kehittänyt tällaisen häiveominaisuuksilla varustetun konetyypin.

Nyt hanketta aiotaan kuitenkin toteuttaa kansainvälisessä yhteistyössä. Siviililentokoneen tai sotilaskoneen kehittäminen ei ole yksinkertaista. Sen Japani lienee havainnut viimeistään pahasti myöhässä olevan Mitsubishi MRJ- eli nykyisen SpaceJet-hankkeen myötä.

IMG-20190618-WA0001Yhteistyön Yhdysvaltain kanssa on määrä varmistaa yhteensopivuus ja Iso-Britannia on kehittämässä Tempest-hävittäjäänsä melko lailla samalla aikataululla Japanin kanssa.

Uudella suorituskyvyllä korvattavat JASDF:n Mitsubishi F-2 -hävittäjät perustuvat pitkälti General Dynamics (Lockheed Martin) F-16 Fighting Falcon -hävittäjään. Japanin kehitysversiossa on mm. 25 prosenttia suurempi siipipinta-ala, käytetty enemmän komposiittimateriaaleja sekä paranneltu elektroniikkaa ja asennettu AESA-tutka. Mukana on myös häiveteknologisia ratkaisuja.

F-2 -hävittäjiä valmistettiin vuodesta 1996 lähtien Mitsubishin ja Lockheed Martinin kanssa 98 hävittäjän verran joista neljä oli prototyyppejä. F-2 sai nimen Viper Zero sen perustumisesta F-16 Viperiin sekä Mitsubishin historiallisen 1940-luvun A6M Zeron mukaan.

Japani on korvannut ja korvaa edelleen vanhentuvia McDonnell Douglas F4EJ Phantom II -hävittäjiä Lockheed Martin F-35A ja F-35B Lightning II -häivehävittäjillä. Yhdysvallat myönsi heinäkuussa 2020 FMS-kaupassa lisämyyntiluvan jopa 105 lisähävittäjään. Kaupan toteutumisen myötä Japani olisi F-35-ohjelman toiseksi suurin asiakas. F-35-häivehävittäjiä kootaan myös tehtaalla Japanin Nagoyassa.

NHK: Japan to speed up talks over new fighter jet

Lue myös: