Kauhavan Lentokonepuistoon johtava väylä koristeltiin ilmailuaiheisin graffitein

Graffiti 6 HawkKauhavan Lentokonepuistoon johtavan alikulkuväylän betoniseinät saivat koristeikseen asiaankuuluvat ilmailuaiheiset graffitimaalaukset. Mukana ovat myös tietysti Ilmavoimien Kauhavan toimintaan historiallisesti liittyvät vuosiluvut 1929 ja 2014.

Ilma- ja Lentosotakoulussa käytettyä koulu- ja harjoituskonekalustoa säilömään pyrkivä Kauhavan Lentokonepuisto on merkittävä ilmailuhistoriallinen kohde. 

Lentokonepuiston kokoelmissa ovat VL Viima, FVitriini-iltavalaistuksessa-IIocke-Wulf Fw 44J Stieglitz, VL Pyry, Saab Safir, ja BAE Hawk.

Kokoelmaa ja puistoa on rakennettu Kauhavan keskustaan vuodesta 2006 alkaen yhteistyössä Kauhavan kaupungin ja Lentosotakoulun Killan kesken. 

16-vuotias kauhavalainen graffititaiteilija Santeri Salomaa oli saanut idean Lentokonepuistoon johtavan alikulkutunnelin maalaamiseen käydessään Kauvahalla talven 2017 aikana.

Graffiti 3 siivet"Huomasin kehitteillä olevan lentokonepuiston vitriinit ja puistoon johtavan Kauppatien ja Ylivieskantien alikulkutunnelin tyhjät seinät. Päätettiin isän kanssa kysyä lupaa kaupungilta, saisiko seinät maalata ilmailuaiheisiksi seuraavana keväänä. Lupa herui helposti ja kaupunki lupasi jopa sponssata maalitkin. Edellisellä kerralla, kun maalasin Ketojanmäen alikulkutunnelin, maalit piti kustantaa omasta kukkarosta", kertoo Salomaa.

Kauhavan tunnelin maalaaminen alkoi 20. toukokuuta ja työrupeama saatiin päätökseen 28. toukokuuta. Pohjamaalia kului yli 20 litraa ja spraymaalia kului melkein 70 pulloa.

Graffiti 1 alku"Koko aikana pidin yhden vapaapäivän, muuten vietin monta tuntia päivässä tunnelia maalatessani. Työ vaati hikeä ja verta, mutta oli se sen arvoista", jatkaa Salomaa.

Alikulkutunnelin Lentokonepuiston puoleisessa päässä on kaksi vuosilukua, perustuvat Kauhavan historiaan Vuonna 1929 Ilmavoimat aloitti lentokoulutuksen Kauhavalla ja vuonna 2014  koulutus lopetettiin ja varuskunta lakkautettiin. Tunnelin toista päätä koristavat uljaat siivet.

Tunnelin seinissä ovat vanha suomalainen VL Pyry- harjoituskone sekä sen ohjaaja ja  BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskone. Molemmat konetyypit ovat esillä myös Lentokonepuiston kokoelmissa.

Graffiti 5 Pyry-kuskiSalomaa on tyhjennellyt satoja spraypulloja laillisille seinille Kauhavalta Helsinkiin. Hänen  työnsä ovat tuoneet valinnan Provinssin vuoden 2015 aluetaiteilijaksi. Lisäksi hän on ollut mukana mm. helsinkiläisen hotellin Klaus K:n graffiti-aiheisten huoneiden (mm. Sky loft-sviitti) koristelun suunnittelussa.

Graffititaiteilijan tarina alkoi vuonna 2012, kun Salomaa oli katsellut YouTube-videopalvelusta graffiti-aiheisia videoita sekä erilaisilta graffiteihin liittyviltä nettisivuilta valokuvia suomalaisista graffiteista. Ala-asteella hän alkoi piirrellä tehtävävihkojen kansia lyijykynillä ja tusseilla.

"Paperia ja tusseja on kulunut vuosien varrella aika paljon", päättää Salomaa.


Graffiti 4 Pyry

Graffiti 2 loppu

Lue myös: