Lentoyhtiöiden musta lista päivittyi - EU:n kieltolistalla kaikkiaan 296 lentoyhtiötä

approachEuroopan komissio on 10. huhtikuuta päivittänyt luetteloa lentoyhtiöistä, jotka on asetettu toimintakieltoon tai joiden toimintaa rajoitetaan EU:ssa. Luettelo tunnetaan "EU:n mustana listana". Sitä on nyt päivitetty 23 kertaa. Kaikki Swasimaan lentoyhtiöt poistettiin listalta, Filippiinien Cebu Air sai lentoluvan ja Kazakstanin Air Astana saa lisätä lentojaan EU-alueelle.

"Valtioiden tehdessä tarpeellinen työ lentoturvallisuuden parantamiseksi on tärkeää, että EU tunnustaa tehdyn työn. Todisteena asioiden edistymisestä on Afrikan parantunut lentoturvallisuus. Swasimaa on toinen Afrikan maa Mauritanian jälkeen, joka pääsi pois kieltolistalta. Lupaavaa kehitystä on tapahtunut myös Sambiassa, Mosambikissa, Sudanissa, Libyassa sekä Filippiineillä ja Kazakstanissa", kommentoi EU:n liikenneasioista vastaava komission varapuheenjohtaja Siim Kallas.

EU:n mustalla listalla on nyt 20 maan kaikki rekisteröidyt lentoyhtiöt eli yhteensä 294 lentoyhtiötä, joilla on täydellinen lentokielto EU:ssa.

Nämä maat ovat Afghanistan, Angola, Benin, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Gabon (lukuun ottamatta kolmea lentoyhtiötä, joiden toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Indonesia (lukuun ottamatta viittä lentoyhtiötä), Kazakstan (lukuun ottamatta yhtä lentoyhtiötä, jonka toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Kirgisia, Liberia, Mosambik, Nepal, Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Lisäksi mustalla listalla on kaksi yksittäistä lentoyhtiötä: Surinamista tuleva Blue Wing Airlines ja Ghanasta kotoisi oleva Meridian Airways. Kaiken kaikkiaan lentokiellossa on siis 296 lentoyhtiötä.

Näiden lisäksi EU:n listalla on kymmenen lentoyhtiötä joiden operointia EU-alueela on rajoitettu. Toimintarajoitettujen yhtiöiden listalla ovat Air Astana Kazakstanista, Afrijet, Gabon Airlines ja SN2AG Gabonista, Air Korya Pohjois-Koreasta, Airlift International Ghanasta, Air Service Comoros Komoreilta, Iran Air Iranista, TAAG Angolan Airlines Angolasta ja Air Madagascar Madacasgarilta.

Komission tekemä päätös perustuu yksimielisyyteen EU:n lentoturvallisuuskomiteassa, joka kokoontui 25-27. maaliskuuta. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista, jotka tulevat kaikista 28:sta EU:n jäsenvaltiosta. Mukana on lisäksi edustajat Norjasta, Islannista, Sveitsistä ja Euroopan lentoturvallisuusvirastosto EASA:sta. Komission päätöstä tukivat myös Euroopan parlamentti ja ministerineuvosto.