Lippujuhlapäivän paraati Rovaniemellä 4.6. - matalat pilvet haitannevat lentotoimintaa

Paraati17_kalusto_1Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati järjestetään Rovaniemellä 4.6.2019. Ohimarssi nähdään Jätkänkynttilän sillalla ja paraatin ottaa vastaan ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen. Sääennuste ei lupaa hyvää paraatiin osallistuville ilma-aluksille eikä odotetulle Hornet-sooloesitykselle. Paraatipäivän kaikille lennoille on jo aiemmin kerrottu olevan säävaraus.

Lippujuhlapäivän paraatikatselmus järjestetään kello 12 Rovaniemen Keskuskentällä, jonne paraatijoukot ryhmittyvät kello 11.15 alkaen. Paraatiin osallistuu joukkoja maa-, meri- ja ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Lapin rajavartiostosta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1000 henkilöä ja 49 ajoneuvoa sekä ilma- ja maavoimien lentävää kalustoa.

Paraatijoukkoja komentaa ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen. Paraatin valmisteluista ja toimeenpanosta vastaa Lapin lennosto.

Kello 13.15 alkaen Jätkänkynttilän sillalla nähtävässä ohimarssissa on mukana jalan marssivien osastojen lisäksi 49 ajoneuvoa. Ohimarssin vastaanottopaikka on sillan etelän puoleisella reunalla. Ohimarssia on mahdollista seurata Jätkänkynttilän sillalla ja Toripuistikon alueella.

Ohimarssin suunnitelluissa ylilennoissa on mukana ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500 -kevythelikoptereita.

Lentosääennuste lupaa Rovaniemelle paraatipäivän aamuksi kuitenkin tihkusadetta ja matalaa pilvisyyttä sekä reilun kilometrin näkyvyyttä. Iltapäivää kohti näkyvyyden ennustetaan paranevan yli kymmeneen kilometriin, mutta pilvikorkeus jäänee vain reiluun tuhanteen jalkaan.


Kalustoesittelyä ja Hornet-esityslento


Yleisö voi tutustua koko päivän ajan monipuoliseen puolustusvoimien kalustonäyttelyyn Vanhalla Torilla. Kalustonäyttelyssä on esillä maavoimien, ilmavoimien ja rajavartiolaitoksen kalustoa sekä tietysti Sotilaskodin myyntipiste. Kalustonäyttely on avoinna yleisölle kello 10–17.

Ohimarssin jälkeen kello 14 yleisö voi mahdollisesti nauttia kapteeni Arto Ukskosken lentämästä Hornet-esityslennosta. Paras paikka esityslennon seuraamiselle on Lainaan rannassa, mutta seuraaminen onnistuu hyvin myös Jätkänkynttilän sillalta. Paraatipäivän kaikilla lennoilla on säävaraus.


Muuttuneita liikennejärjestelyjä


Puolustusvoimat huomauttaa, että ajoneuvoilla liikkumista on syytä välttää keskustassa paraatitapahtumien aikana, koska osa kaduista ja pysäköintialueista varataan paraatikäyttöön. Jätkänkynttilän silta suljetaan ajoneuvoliikenteeltä aamulla 4.6. ja avataan liikenteelle vasta ohimarssin jälkeen.

Yleisöä kehotetaan saapumaan tapahtumapaikoille hyvissä ajoin jalan, pyörillä tai julkisilla kulkuvälineillä. Ajoneuvojen pysäköinti on mahdollista esimerkiksi kaupungin alueella olevissa parkkihalleissa.


Ensimmäinen paraati järjestettiin vuonna 1952

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään 4. kesäkuuta. Päivä on virallinen liputuspäivä. Vuosina 1919-39 vastaavaa päivää vietettiin 16.5. armeijan lippujuhlan nimisenä. Vuodesta 1942 alkaen 4.6. vietettiin Suomen marsalkan syntymäpäivää ja vuonna 1950 juhlan nimi muutettiin Puolustusvoimain lippujuhlaksi.

 Ensimmäinen Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati järjestettiin Helsingissä vuonna 1952.Paraatipäivän ohjelma 4.6.2019

9.00
Seppeleenlasku Talvi- ja jatkosodan muistomerkille
Rovaniemen sankarihautausmaa

10.00
Juhlallinen lipunnosto
Lordi Aukio

10.00-17.00
Kalustonäyttely
Vanha tori

12.00
Paraatikatselmus
Keskuskenttä

13.15
Ohimarssi
Jätkänkynttilän silta

14.00    
Hornet -esityslento (säävaraus)
Lainaanranta