Matkustajien seurantajärjestelmän käyttöönotto alkaa Helsinki-Vantaalla

SuvantoHelsinki-Vantaan lentoaseman matkustajavirtoja seuraavan teknologian käyttöönotto lähestyy. Järjestelmä otetaan vaihteittan käyttöön lokakuusta lähtien. Uuden teknologian mahdollistamat palvelut tulevat kattamaan koko terminaalialueen. Näin laajana sisäpaikannusjärjestelmä toteutetaan Helsinki-Vantaalla ensimmäisenä maailmassa.

"Saamamme tiedon avulla pystymme sujuvoittamaan ruuhkapiikkien matkustajavirtoja sekä auttamaan matkustajia löytämään reitin lähtöporteille tai palvelujen äärelle. Kaiken lähtökohtana on matkustuskokemuksen parantaminen", kertoo Finavia apulaisjohtaja Heikki Koski.

HEL_lahtoaula_T2_1Lähtökohtaisesti järjestelmä analysoi vain anonyymien massojen liikkeitä. Jos yksittäinen asiakas antaa luvan sijaintinsa käyttämiseen, hän saa mobiililaitteeseensa myös henkilökohtaista opastusta.

Finavia kertoo sisäpaikannusjärjestelmän olevan parhaimmillaan tilanteissa, joissa asiakas kulkee pitkän matkan kentän alueella ja läpäisee erilaisia pakollisia lentomatkustamisen vaiheita.

Tällainen reitti on esimerkiksi, kun lähtevä matkustaja kulkee lentokentän ulko-ovelta lähtöselvityksen, turvatarkastuksen ja passintarkastuksen kautta oikealle lähtöportille. Tai konetta Helsingissä vaihtava, lentokenttää tuntematon matkustaja siirtyy tuloportilta lähtöportille. Matkustajaa voidaan myös neuvoa käyttämään aikansa mahdollisimman mielekkäästi, tai hänet voidaan auttaa oikeaan aikaan oikeiden palveluiden luo.

"Nykyistä paremman analytiikan ja muun käytettävissä olevan tiedon avulla muun muassa turva- ja rajatarkastuksen jonotusaikoja pystytään lyhentämään", Koski selittää.

Suomalaisen teknologiayhtiö Walkbasen kehittämä ratkaisu mahdollistaa erittäin tarkan paikannuksen tallentamatta mitään yksittäisen käyttäjän tietoja. Ratkaisua käyttävät muun muassa suuret kauppaketjut ympäri Eurooppaa. Se perustuu sisätilapaikannukseen hyödyntäen kannettavien laitteiden päällä olevia Wi-Fi-signaaleja – tavoittaen tällä hetkellä arviolta 60-70% lentokentän matkustajista.

Lue myös: