Metsäpalonvalvontalennolla ollut lentokone pakkolaskuun Muoniossa - ei henkilövahinkoja

OH-CSG_070719Metsäpalonvalvontalennolla ollut lentokone teki 10. kesäkuuta pakkolaskun maantielle Muoniossa. Pohjois-Suomen aluehallintaviraston mukaan pakkolaskun syynä oli tekninen vika. Palveluntuottajan Länsirajan Lentäjien kone oli vaaratilanteen sattuessa suorittamassa lentotähtystystehtävää Lapin maakunnan alueella Muoniossa reitillä 25.

AVI:n mukaan maantielle tehty pakkolasku onnistui eikä tapahtumista tullut henkilövahinkoja. Myös Cessna 172 (OH-CSG) lentokone säästyi lisävaurioilta. Pakkolaskupaikalle Pallastunturintielle hälytettiin pelastuslaitoksen, ensihoidon ja poliisin yksiköitä.

lentoreitit-ja-hatakeskusalueet_2021Vuoden 2021 lentotähystyskausi käynnistyi huhtikuussa harjoituksilla, mutta varsinaiset palolennot käynnistyivät tänä vuonna noin kuukauden myöhässä verrattuna aiempiin vuosiin.

Toiminta kattaa koko Suomen ja sen avulla pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suuriksi ajoissa tehdyillä havainnoilla. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Lentotähystystehtävälle lähdetään, kun Ilmatieteenlaitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee yli 4,1 tai 4,3 ennalta suunnitellulla reitillä. Indeksin noustessa yli 5,4 reitti lennetään kaksi kertaa päivässä. Lentoja suoritetaan säännöllisesti 22 reitillä.

Maaston kuivuus on aiheuttanut runsaasti lentoja ja niillä on havaittu useita maastopaloja. Lentoja on suoritettu viimeisen viikon aikana yli 100 kertaa ja niillä on havaittu toistakymmentä paloa. Myös pelastustoimen yksiköitä on opastettu useasti kohteeseen.

Metsäpalojen lentotähystyksen koko Suomessa järjestää Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. Lentotoiminta luetaan julkiseksi hankinnaksi ja kaikki reitit kilpailutettiin vuosille 2021-23. Palveluntuottajana on yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys. MH

Päivitys kello 22.28: Lisätty tieto reitin 25 operaattorista ja kuva pakkolaskun tehneestä lentokoneesta.

Lue myös: