Nimien keräys Lex Malmi -kansalaisaloitteeseen käynnistyi

Malmi_opaste_1Uusi kansalaisaloite pyrkii turvaamaan Malmin lentoaseman tulevaisuuden. Kansalaisaloite.fi -palvelussa avattiin 10. elokuuta nimien keräys Lex Malmi -hankkeelle. Siinä esitetään säädettäväksi laki Helsinki-Malmin lentopaikasta.

Lex Malmin tarkoituksena on säilyttää Helsinki-Malmin lentopaikka ilmailukäytössä, kehittää lentopaikan oheistoimintaa ja säilyttää lentopaikan kulttuuriympäristöarvot.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Lailla säädettäisiin myös kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien omistussuhteista, siten kuin niillä on yhteys Helsinki-Malmin lentopaikkaan.

Kyseinen aloite on saanut ensimmäisen päivän aikana jo lähes 1500 kannatusilmoitusta. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Kansalaisaloitteen vireillepanijat ovat Kim Korkkula, Mikko Saarisalo ja Juha Krapinoja.

Malmi_77v_avajaisetHelsingin kaupunki suunnittelee rakentavansa Malmin lentoasemalla asuntoja ja lentotoiminta uhkaa loppua kokonaan jo hyvinkin pian. Finavia vetäytyy Malmilta kuluvan vuoden aikana.

Helsingin kaupunki suunnittelee aloittavansa rakennustoimet Malmin lentoasemalla jo vuonna 2019. Kaupungin suunnitelmien mukaan Malmin kentän alueelle tulisi uusia asuntoja noin 13 500, jotka valmistuisivat 400–600 asunnon vuositahtiin.

Malmi_havainnekuva_yleis2015_1Varsinaisen rakennusvaiheen keston koko lentoaseman jopa 330 hehtaarin kokoisella alueella arvioidaan olevan 25-30 vuotta.

Malmin lentoaseman säilyttämistä vaativan adressin on allekirjoittanut nyt jo lähes 80 000 kansalaista. Kyseinen adressi luovutettiin eduskuntaryhmien edustajilla marraskuussa 2014. Silloin allekirjoittaneita oli noin 67 000.

TNS Gallupin keväällä 2016 tekemän kyselyn mukaan vain 13 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa Malmille asuntoja.

Malmin lentoasema viettää kuluvan vuoden aikana 80-vuotisjuhliaan ja siellä järjestetään mahdollisesti viimeinen lentonäytös Helsingin omalta lentokentältä 13.-14. elokuuta.

Kansalaisaloite.fi: LEX MALMI, Laki Helsinki-Malmin lentopaikasta

päivitys 23.50: Päivitetty ensimmäisen päivän kannatusilmoitusten määrä kuulumaan lähes 1500 aiemmin 900 sijaan.

Lue myös: