Operaatio Matterhorn kotiutti 76000 Thomas Cookin brittituristia viidessä päivässä

G-TCDZ_310819Ison-Britannian ilmailuhallinnon käyntiin polkaisema operaatio Matterhorn on kotiuttanut viiden päivän aikana jo 76 000 brittituristia. Määrä on jo noin puolet matkustajamäärästä, joka jäi maailmalle matkanjärjestäjä Thomas Cook Groupin konkurssin seurauksena. Kyseessä on rauhanajan mittavin operaatio, jossa kotiutetaan kaikkiaan yli 150 000 matkailijaa.

Operaatio Matterhorn käynnistyi 23. syyskuuta eli samana päivänä, kun matkanjärjestäjä Thomas Cook -konserni ilmoitti päätyvänsä konkurssiin. Operaation päämäärä on kotiuttaa kaikkiaan yli 150 000 brittimatkailijaa ympäri maailmaa.

Ilmailuviranomainen vuokrasi yli 45 lentokonetta tuomaan kaikki brittiasiakkaat kotimaahan. Vuokrakonemäärä vastaa kokoluokaltaan Englannin viidenneksi suurinta lentoyhtiötä. Thän mennessä operaatioon on käytetty kuitenkin jo yli 100 eri lentokonetta. Britannian liikenneministeriön mukaan kaikki vuokrakoneet täyttävät myös maan turvallisuusstandardit.

Englannin ilmailuviranomaisen mukaan operaation ensimmäisen viiden päivän aikana 28. syyskuuta mennessä oli kotiutettu jo 76 121 matkustajaa. Heistä 95 prosenttia palasi Britanniaan samana päivänä kuin heidän alkuperäisenkin matkansa oli määrä päättyä.

Perjantaina 27. syyskuuta kotiutuslentoja operoitiin kaikkiaan 68, joiden siivillä matkusti noin 15 000 matkustajaa. Lauantaina 28. syyskuuta lentoja lennettiin 76 ja niillä kulki noin 16 700 matkustajaa. Operaatio Matterhornin on määrä jatkua sunnuntaihin 6. lokakuuta saakka, jolloin kotiutuslentoja on lennetty jo yli tuhat.

Konkurssiin ajautuneen Thomas Cook Groupin lentoja lennettiin kaikkiaan 85 Airbusilla ja 31 Boeingilla. Näistä lähes kaikkia ovat leasingkoneita. Kaikkiaan konkurssin aikaan maailmalla oli yli 600 000 yhtiön matkailijaa.

OY-VKH_010719Thomas Cook -konsernin lentoyhtiöitä ovat Thomas Cook Airlines Uk, Thomas Cook Airlines Scandinavia, Thomas Cook Airlines Balearics, Condor Flugdienst ja Thomas Cook Aviation.

Konsernin lentoyhtiöistä ainakin Thomas Cook Scandinavia ja Condor Flugdienst ovat jatkaneet lentoja itsenäisiä operaattoreina. Saksalainen Condor sai hätälainoitusta maan hallitukselta ja jatkaa lentojaan 58 koneen laivastolla. Se tuotti edellisvuonna voittoa 43 miljoonaa euroa.

Lue myös: